Мъж на много жени

icon
Sofialive.bg

1. Роден в заможно и бохемски настроено семейство, Ив Матийо Сен Лоран от малък е запален по рисуването и изкуството като цяло. На 13 с апломб заявява, че един ден името му „ще свети със златни букви над `Шанз-Елизе`", а сестрите му невярващо се кискат. Днес то блести над шестте магазина Yves Saint Laurent в Париж, както и над десетки други на общо четири континента.

2. На Довима и слоновете - известната фотография на Ричард Аведън от 1955 година, моделът елегантно се протяга в черна рокля Christian Dior. Това е първият вечерен тоалет, дело на младия асистент дизайнер в Диор - Ив Сен Лоран.

3. Когато 52-годишният Кристиан Диор умира внезапно от сърдечен удар, модната къща избира 21-годишния Лоран за титуляр. Което автоматично го превръща в най-младия главен дизайнер в света и, струва ни се, съвсем заслужено.

4. През 1960-а Ив е с извити ръце - налага се да напусне поста си в Dior, защото армията го зове. Скоро след влизането си в казармата го удря тежка нервна криза, а лечението, на което е подложен, е пълна идиотщина - силни успокоителни и поредица от електрошокове. През целия си живот чувствителният французин така и не успява да се измъкне от почти постоянната депресия и пристрастеността си към наркотиците или алкохола.

5. Ив Сен Лоран прави всички костюми на Катрин Деньов в Дневна красавица на Бунюел от 1967-а. Това е и филмът с най-възхваляваните тоалети във френското кино, а Лоран и Деньов остават дупе и гащи до последния дъх на дизайнера.

ysl_704

6. Като човек с много таланти, през 1960-а Ив пуска книга с комикси, наречена Лошата Люлю, в която се разказва за доста невъзпитано френско момиченце. Историите за пушещата и пиеща като дърт моряк Люлю предизвикват възмущение сред публиката, но Ив доволно потрива ръчички.


7. През целия си живот Лоран не изневерява на слабостта си към... определена порода кучета - френски булдог. Имал е няколко и на всичките им викал Мужик.

8. В края на 70-те той и партньорът му в живота Пиер Берже купуват Шато Габриел - вила близо до Довил. Като голям почитател на Марсел Пруст, Ив поръчва на интериорния дизайнер Жак Гранж да декорира къщата с теми, вдъхновени от По следите на изгубеното време.

avedon_dovima-with-elephants_2621
Довима и слоновете

9. За да популяризира първия си аромат за мъже - YSL pour homme, през 1971-ва той позира гол-голеничък пред фотографа Жан Луп Сиеф. Снимката, която навремето бърка в здравето на всички пуритани, през юни 2010-та бе продадена за скромните 48 000 долара.

10. През 1971-ва Мик и Бианка Джагър се женят в Сен Тропе, издокарани в тоалети Yves Saint Laurent. Сакото тип „смокинг", което Бианка носи, циментира дизайнера на върха на модната индустрия.

11. Най-знаковият главен редактор на Harper's Bazaar и Vogue - Даяна Врийланд, прави ретроспективна изложба на Ив Сен Лоран през 1983-та в нюйоркския музей Метрополитън. Това е първата експозиция, посветена на жив дизайнер, която дори е посетена от над 1 милион души. Врийланд го нарича „живия гений", и е права.

Биографията Ив Сен Лоран (изд. Колибри) от Лоранс Бенаим
е в близката книжарница и струва 18 лв.

koritza_891

Иска да стане актриса и е толкова естествена, че отсега сме й фенове