Невидимите кризи

icon
Sofialive.bg

В криза сме и всеки ден се убеждаваме наново в това, нали? Но каква е тази криза, кои сме в нея и защо сме там, може би не е толкова очевидно. Мнозина предлагат отговори, като гледат да минат по най-прекия път до целта си. В своите есета Георги Господинов подхожда тъкмо наопаки, както по принцип си прави: заобикаля, сяда на една пейка на площада, гледа отстрани, забелязва уж дребните неща... Иначе казано, държи се човешки - нещо, което в гонитбата на успеха и в яростното си консуматорство май сме позабравили да правим. Може би тъкмо в това ни е проблемът?

Литературата като завръщане към човешкото - ето една от важните идеи на този сборник с размисли, наблюдения и малки истории. Има, разбира се, и други теми, които няма да изброявам. Важното е, че есетата на Господинов са красиви, премерени и смислени. И европейски - не в смисъла, в който влагат в тази дума авторите на лозунга „Бъдете европейци, пазете превозното средство", а защото говорят за Европа, за нейния смисъл, за нейните трудности, за нашата тъга и тяга по нея.

Авторът! Авторът! От последния път Георги Господинов препотвърди името си на писател, който привлича много читателска обич, а покрай нея и немалко заяждания. Физика на тъгата трупа преводи на чужди езици, както и Естествен роман преди нея, но аз все пак ще си призная, че Невидимите кризи ме хвана повече от Физиката. А вече се носят слухове, че следващата му книга ще е сборник с разкази, което ме подсеща, че с удоволствие бих си препрочел И други истории.

Нещо подобно Която и негова книга да хванеш, ще усетиш същата нагласа към света, същата приглушена чувствителност. Но това все пак са есета, а у нас есета не излизат всеки ден в книга, не знам защо. Можем, разбира се, да отбележим Спътник на радикалния мислител на Алек Попов, но, все пак, като че ли няма кой знае каква българска традиция в този жанр. Не е така в англоезичния свят например, и ако мислим за съвременни примери, може да споменем един куп ярки имена, които иначе знаем като белетристи: Дж. М. Кутси, Джулиан Барнс, Зейди Смит...

Невидимите кризи е в близката книжарница,
струва 12 лв., издава Жанет-45

Текст Ангел Игов / Фотография Васил Танев

Прави лога за нула време и събира пари за билет до Индия