Нобелистът

icon
Sofialive.bg

Дори изобщо да не се интересуваш от българска литература, със сигурност знаеш едно нещо за нея: че така и си нямаме, горките ние, Нобелов лауреат. По някаква причина Нобеловият комплекс се е превърнал в постоянна тема на разговор, стане ли дума за български писатели - и когато искат да похвалят някого, казват, че заслужава Нобел.

Затова Елена Алексиева иронично разполага своя четвърти роман върху фона на този забавен комплекс: в София пристига на посещение нобелистът Едуардо Гертелсман, повехнал чичко, родом от Чили, написал навремето един шедьовър. Не щеш ли, световноизвестният писател е отвлечен с искане за откуп, а след няколко дни е намерен труп, облечен в неговите дрехи. Трупът обаче се оказва на местен и не особено известен писател, някой си Асен Войнов, а случаят е поет от инспектор Ванда Беловска, която гледа вкъщи игуана и от инат се бори сама срещу престъпни банди с връзки във властта.

Нобелистът е жанрово честен роман - съвременно криминале, без никакви претенции за нещо друго. Падаш ли си по този жанр, определено ще ти е любопитно.

Авторът! Авторът!
Елена Алексиева е сред най-деловите и продуктивни български автори и рядко минава година, без да излезе нейна книга. Засега срещу името й стоят четири романа, три сборника с разкази и две стихосбирки. Като че ли най-успешни са сборниците й с разкази: през 2006-а Читателска група 31 предизвика сериозно оживление и грабна наградата Хеликон, с което пък лиши последвалия го страхотен Кой? от възможността да я вземе догодина.

Нещо подобно
Обикновено българските писатели все се учат от класиците, може би в опит да се съизмерят с тях. Но Елена Алексиева настоява, че съвременният автор трябва да чете съвременници - и го прави. А ако в другите й книги натрупаното от съвременната литература кристализира в чисто неин си почерк, то Нобелистът, както подобава на жанровото писане, следва доста плътно определени рецепти. Тези рецепти идват преди всичко от Скандинавия - днешната обетована земя на криминалния роман - и по-конкретно от шведа Хенинг Манкел, един от най-продаваните по света автори в последните петнайсет години.

Романът Нобелистът на Елена Алексиева е в близката книжарница,
струва 15 лв., издава Сиела

Текст Ангел Игов / Фотография Васил Танев

Позитивен, стилен и ведър познавач на бирариите в Брюксел