От Медуза до Магрит

icon
Sofialive.bg

Става дума, много ясно, за горгоната Медуза от древногръцката митология, за прочутото платно на Жерико „Салът на Медуза", както и за други произведения на визуалното изкуство. Но да не изпадаме в педантизъм, защото и авторът не го прави. Митко Новков е събрал в тази книга поредица есета за картини, за историите на картините и за историите, които картините разказват. Проследява дълготрайни сюжети през ръцете на различни майстори и през очите на различни зрители. Тук са Фройд, Дон Кихот, Луцифер. Тук са Рубенс, Холбайн, Хокусай, Фрида Кало. Тук е и Митко Новков с енциклопедичната си начетеност и свободния си шеговит стил, който например му позволява да озаглави едно от размишленията си за библейския Лот „Сласт, алегория и махмурлук". Приятно и информативно четиво. 

Авторът! Авторът!
Митко Новков (1961) е от онези търкалящи се камъни, по които мъх не расте. Психолог по образование и професия, той е също така публицист, журналист, медиен и литературен критик. Един от най-постоянните автори на вестник Култура, където има неблагодарната задача да пише колонка за българските телевизии. От Медуза до Магрит е петата му книга и го представя в поредното амплоа.
 
Нещо подобно
Чисто субективно, още когато видях заглавието, се сетих за книгата на Джулиан Барнс История на света в 9 ½ глави. Тя се води роман, обаче една от въпросните глави разказва тъкмо за корабокрушенците от кораба Медуза и за монументалното платно на Жерико. А иначе тези есета някак ми приличат по-скоро на кратки филмчета от хубава документална телевизия - Би Би Си или Дискавъри, да кажем. Което сигурно не е случайно предвид заниманията на автора с тази медия.

Премиерата на От Медуза до Магрит. Есета по картини (изд. Агата А., 20 лв.)
е днес, 27 юни, от 18:30 в Софийска градска художествена галерия

Текст Ангел Игов / Фотография Васил Танев

Или диджеят и продуцент Живорад Милич. Първият му сет е на детски рожден ден, а сега вършее из цяла Европа и Щатите