Сестри Палавееви

icon
Sofialive.bg

Може би не си имал възможност да прочетеш много партизански романи, защото този жанр някак позагуби популярност през последните двайсет и кусур години. Но ето, Алек Попов се наема с амбициозната задача да го възкреси - обаче като пародия, сатира, гротеска. Две близначки от богаташко софийско семейство се увличат по комунистическите идеи и вземат, че се присъединяват към партизански отряд. Там, много ясно, ги гледат като паднали от Марс, но и самите партизани са силно комични фигури, така че цялата патетика на антифашистката борба изведнъж се срива в обятията на смешното. Иначе казано, Сестри Палавееви изважда на показ фалшивите тонове в историята, и то по доста безкомпромисен начин. Дори да ти убягнат някои майтапи с клишетата на соца, със сигурност здраво ще се смееш, докато четеш този роман. Хуморът на Алек Попов тук е в стихията си, а хвърлената ръкавица към политическите сухари и остроумните намигвания към неща от нашето си съвремие зареждат книгата с нужната доза предизвикателност.

Авторът! Авторът! Алек Попов (1966) е един от двамата най-превеждани български писатели в последните петнайсет години (скоро очаквай тук нещо и от другия). Сестри Палавееви е, ако броя правилно, единайсетата му книга, така че говорим за сериозна и все добре приета продукция. Започнал с фантастични и диаболистични разкази, той постепенно се ориентира към хумора и този жанр му носи сериозни успехи: нека произнесем само заглавието Мисия Лондон. Носител е на различни награди, сред които блестят Елиас Канети, Рашко Сугарев и Хеликон.

Нещо подобно Няма да съм първият, който ще спомене името на Станислав Стратиев във връзка с това на Алек Попов. Подчертано абсурдисткият, гротесков характер на хумора личи и при двамата, по начин, който може би изобщо е свойствен за източноевропейските автори: тук може да се сетим и за актуалната звезда на украинската литература Юрий Андрухович. А иначе, за съжаление, на хумора у нас се гледа малко пренебрежително и поради това не са много днешните български писатели, които се справят наистина добре с него - освен Алек Попов, други такива майстори на смешното са Людмил Станев и Михаил Вешим.

Сестри Палавееви, с подзаглавие В бурята на историята,
е в близката книжарница, струва 14 лв., издава Сиела

Текст Ангел Игов / Фотография Васил Танев

За гейминга като спорт от един LoL коментатор