Северните майстори на мистерията

icon
Sofialive.bg

Каквото и да си говорим, всички обичаме понякога да потънем в леко и увлекателно четиво, което да ни държи вниманието от предната до задната корица, а напрежението да не ни оставя дори да си легнем. Не и преди края на страницата. Или на главата. Или книгата. Моментите, в които сериозната литература я оставяме за друго време и грабваме нещо, писано от някой сладкодумен разказвач. Е, ако кажеш, че лятото, с жегата си, плажовете и айляченето, не е един от тези мигове, трудно ще ти повярваме. И тъкмо по това време се натъкнахме на новината, че на български излиза Русалката - новият роман на шведската писателка Камила Лекберг. Съвсем навреме за морето.

colibri image

Погледнахме пак синята корица и в този момент ни удари прозрението - ами, че едни от най-добрите съвременни майстори на крими трилъра в Европа днес са от Швеция. Я да преговорим - Камила Лекберг, Стиг Ларшон, Юхан Теорин, Хенинг Манкел, Александер Сьодерберг и още, и още. И това е само капка в морето. Или труп в океана, за да сме в тон със стилистиката. Затова, специално за теб (а и защото обичаме да си водим такива сладки статистически бележки), представяме трима от най-изявените (и живи) автори на напрегнати истории. Готиното е, че всички от тях можеш да намериш и на родния пазар от Colibri.

camilla lackberg image
Камила Лекберг

Естествено, започваме с най-новото попълнение. А и най-младото, пък и да си признаем, най-очарователното. Камила Лекберг е родена на 30 август 1974 и пише още от тийнейджърските си години, макар и да е дипломиран икономист. С годините романите й за инспектор Патрик Хедстрьом и съпругата му - писателката Ерика Фалк й носят световна известност, а в родината й я наричат "шведската Агата Кристи". Русалката е шестият й роман от поредицата и очевидно от Colibri са си поставили похвалната задача да ни запознаят с всички книги за инспектора. Всъщност оригиналното му заглавие е Потъването, а в самия роман има вписан втори такъв, който носи името, дадено му за българския превод. Прецизно написана, с изключително внимание към детайла и подробностите в сюжета, книгата е сред най-силните творби на Камила Лекберг и вече е и на българския пазар.

henning mankell image
Хенинг Манкел

Полицейски инспектор е главно действащо лице и в немалко от книгите на друго ярко име от шведската криминална литература - Хенинг Манкел. Курт Валандер е инспектор, който с колегите си разплита доста объркани случаи на убийства, като на фона на действието писателят представя и невинаги приятни прозрения за шведското общество. Засега на родния пазар могат да се намерят едва няколко книги, отново благодарение на Colibri. Интересното при Манкел е, че освен писател, той е и драматург, а в младостта си е пътувал много из Африка. Създал си име там, е поканен да стане директор на Театро Авенида в Мапуто, столицата на Мозамбик и той приема. Днес, на 67 години Хенинг Манкел прекарва поне половин година в африканската държава и води делата на театъра, докато пише поредния си роман. Друг интересен факт е, че съпругата му Ева е дъщеря на големия шведски режисьор Ингмар Бергман.


alexander soderberg image
Александер Сьодерберг

За финал ти представяме дебютанта Александер Сьодерберг. Роден е през 1970 и работи като сценарист за шведска телевизия. Андалуският приятел е първият му роман, който излезе миналата година, а преди месец се появи и у нас (позна, пак от Colibri). Книгата се радва на огромен успех, като набира сериозна популярност и в Щатите. Тя е първа част от предстоящата да се разгърне трилогия за медицинската сестра Софи Бринкман, която се оказва въвлечена във войната между шведска и руска мафии. Опитът на Сьодерберг в телевизията си казва думата и сюжетът на романа се развива главоломно, като веднага завихря читателя в преплетената фабула. Затова и не е изненада, че едва няколко месеца след публикуването на книгата, правата за филмирането й са продадени на голяма компания.

Е, представихме ти три имена от Швеция, изковали силни позиции в криминалния жанр. А ти можеш да се разходиш до близката книжарница или до сайта на Colibri и да избереш книгата, която ще четеш през отпуската.

Текст Ивайло Александров

Има вътрешно усещане за модата, най й отива студената гама и никога не би изневерила на стила си