Шекспир. Светът като сцена

icon
Sofialive.bg

Шекспир навярно е най-искрено обичаният класик на световната литература. До такава степен, че изобщо етикетът „класик" е някак неадекватен - Бардът е колкото явление на Ренесанса, толкова и наш съвременник. Не ми се ще да го призная, но навярно и загадката на неговия живот има известен дял в неугасващия му ореол. Толкова малко знаем за него, а толкова ни е важно творчеството му. От това несъответствие няма как да не изникнат всякакви теории, мистерии, намеци и главоблъсканици.

В своя кратичък опит за биография Бил Брайсън се спира бегло на загадката около самоличността на Шекспир, но преди всичко се занимава с онова, което все пак знаем. Да, страшно е малко - но Брайсън изплита от оскъдната информация увлекателен разказ, лек и четивен, но в същото време коректен и прецизен. Майсторски е скицирана Англия от онази епоха, с хората и начина им на живот, и на този фон се разполага нещо като възстановка на личността Шекспир от няколкото разпръснати сведения, които скъпернически са ни завещали архивите. Впрочем, не е като да знаем адски много факти и за съвременниците му, нали?

Всичко започва от портрета, който един разорен лорд продава на търг... и, разбира се, не завършва, защото Шекспир просто няма край.

bill_bryson_460

Авторът! Авторът! Всички снимки на Бил Брайсън в нета го показват чистосърдечно усмихнат. И това не е чудно, защото Брайсън е известен преди всичко с хумористичните си пътеписи като Записки от един малък остров (малкият остров е Британия). Преди години нашумя и неговата Кратка история на почти всичко - образец за научнопопулярна литература. Ерудираният шегобиец е роден през 1951 в Айова, но остава на Албиона след първото си посещение. Британско гражданство няма, защото, по собствените му думи, го било страх от теста, който полагат кандидатите. А иначе, освен писателска кариера, си има и академична.

Нещо подобно Естествено, за Барда са писани невероятен брой книги. Някои са сериозни, други са забавни, трети - провокативни, а четвърти - глупави. Дори ако се ограничим с биографиите, пак няма да ми стигнат дни, за да ги изброя. Един от по-скандалните трудове върху „Шекспировия въпрос" е излязлата и у нас книга на руския учен Иля Гилилов Играта Уилиам Шекспир или Тайната на Великия Феникс. Впрочем, покрай многото думи, думи, думи за автора, не е зле да четем и пиесите му, тъкмо имаме отличен повод - изданието на Великите трагедии в новия превод на Александър Шурбанов направо пари.

Шекспир. Биография е в близката книжарница, струва 12,90 лв., издава Еднорог,
а преводът от английски е на Владимир Германов


Текст Ангел Игов / Фотография Васил Танев (снимката най-горе)

 

Когато остарее, ще се носи като немски турист, но по си го представяме във вълнен костюм от дядо му