Свобода

icon
Sofialive.bg

Всичко започва, когато Уолтър и Пати се нанасят в изпадналия център на един изпаднал град от Средния Запад и с тях започва завръщането на средната класа от предградията. Но, разбира се, тяхната история е започнала много по-рано - и след като виждаме как семейството им рухва, следващата част на книгата ни връща назад, за да се запознаем по-добре с тези наглед неотличителни хора. И, да, Франзен успява да направи от тях пълнокръвни личности, а от историята - нещо като малък епос за Америка в началото на новото хилядолетие. Макар че е трудно като читател да се сприятелиш с героите - на всяка крачка те възпира хапливата ирония на автора и тъкмо това изглежда отблъсква някои критици, които упрекват Франзен, че презира персонажите си. Ама те са си негови, може да прави каквото си иска с тях. А че книгата е увлекателно написана, в това можеш да не се съмняваш.

Авторът! Авторът! Ако случайно си пропуснал да се запознаеш с Джонатан Франзен, върни се тук. Човекът, впрочем, не е само литературна звезда, но и добър пример как работи литературната индустрия в Щатите. Преди да седне да пише, той изготвя проект за следващата си книга, предлага го на издателството си и чака аванс. Затова и, по собствените му признания, заглавието Свобода не отговаряло много на крайния продукт, защото плановете му се попроменили в движение.

Нещо подобно След като вече имаме предишния му опус, Поправките, не е нужно да те пращам някъде надалеч. Свобода е подобно изпълнение по замисъл и по размах, и със същата настойчивост се рови в странните детайли на междучовешките отношения. Няма да скрия, че предишната книга харесах повече - и заради по-богатия стил, и защото тук присмехът ми дойде малко отгоре. Но при теб пък може да е обратното.

Свобода от Джонатан Франзен е в близката книжарница, струва 25 лв., издава Колибри,
а преводът от английски е на Владимир Молев

Текст Ангел Игов / Фотография Васил Танев

Предпочита онлайн пазаруването, би гепила ушанките на баба си и никога няма да я видиш в цял бански