Сърцето е самотен ловец

icon
Sofialive.bg

М.К. - това щеше да напише върху всичко, когато стане на 17 и се прочуе. Ще се връща вкъщи с червено-бял автомобил пакард, с нейните инициални на вратата. Ще постави червен монограм „М.К." върху носните си кърпички и бельото си. Може би ще бъде велик изобретател. Ще изобрети радиоапарати, големи колкото грахово зърно, които хората ще пъхат в ушите си. Ще могат още да прикрепят летателни машини към гърба си като раници и ще се носят като вихър из целия свят. После тя ще бъде първият човек, който ще прокара голям тунел до Китай и хората ще могат да се спускат с големи балони. Това са първите неща, които ще измисли. Вече са запланувани.

Когато свърши половината цигара, Мик я смачка и запрати угарката по наклона на покрива. После се наведе, подпря глава с ръце и си затананика. Странно нещо, но почти през цялото време в главата й звучеше пиеса за пиано или нещо подобно. Каквото и да правеше или мислеше, тази музика беше винаги в нея. Мис Браун, която живееше при тях, имаше радио в стаята си и през цялата минала зима тя сядаше на стъпалата в неделя следобед и слушаше радиопредаванията.

Смело започна да слиза към стълбата, опряна на покрива. Връщането е най-трудната част на всяко изкачване. Трябваше й дълго време, за да я достигне и да се почувства в безопасност. Когато най-сетне стъпи на земята, изглеждаше много по-ниска и малка, а и краката й се огънаха. Вдигна шортите си и пристегна колана с една дупка. Ралф продължаваше да плаче, но тя не му обърна внимание и влезе в новата, празна къща.

Стаите миришеха на прясно дърво, а като вървеше, подметките на обувките й за тенис издаваха скърцащ звук, който ечеше из цялата къща. Беше горещо и тихо. За известно време застана неподвижна в средата на предната стая и изведнъж се замисли за нещо. Бръкна в джоба си и извади две парченца тебешир - едното зелено, другото червено.

Мик изписа много бавно големите печатни букви - отгоре ЕДИСЪН, а под него ДИК ТРЕЙСИ и МУСОЛИНИ. После във всеки ъгъл с още по-големи написа със зелено инициалите си М.К. и ги очерта червено. Когато направи това, тя отиде до отсрещната стена и написа една много мръсна дума - и пак постави инициалите си.

изд. Георги Бакалов

Фотография Васил Танев

80-годишен господин, който дори на тази възраст не излиза как да е от вкъщи