Сърцето не е създател

icon
Sofialive.bg

Както подсказва провокативното заглавие, тази поезия е по-скоро за разсъдъка, отколкото за душата. Което не е лошо, защото у нас от втория вид си имаме в повече, но първият минава за екзотика. Нямам нищо против сърцето, но изобретателните метафори и нестандартната реторика на Йордан Ефтимов ще ти покажат други знаци за дълбочина (така се казва първата част от книгата). И ако на моменти тези стихове ти звучат твърде странно, то не трябва ли поезията да е именно странна, да ни показва света от неочакван ъгъл?

Нещо, което впечатлява в Сърцето не е създател, е созополската тематика: градчето присъства тук често и всеки път по малко неочакван начин. Бих обърнал внимание и на фотографския поглед в много от стихотворенията - отсечен, рамкиран, предизвикателно преднамерен. Личният ми фаворит е „Къща над вълните", заради иронията, с която сдвоява чудото и всекидневието.

Авторът! Авторът! Йордан Ефтимов (1971) е поет, литературовед и литературен критик. През 90-те принадлежи към култовата „четворка от Литературен вестник" заедно с Георги Господинов, Пламен Дойнов и Бойко Пенчев. Автор е на пет предишни стихосбирки и е сред най-предпочитаните събеседници, с които може да седнеш на чай и да си говориш за литература. А освен всичко друго, преди време водеше същата тази рубрика за книги на нашия сайт.

Нещо подобно Нещо подобно? На Йордан Ефтимов?... Ако говорим сериозно, мога да те отпратя към други интересни български поети, например Златомир Златанов. Но по-скоро ще ти предложа да комбинираш тази книга с някакъв по-експериментален даркуейв или минималистичен джаз. И най-добре да го направиш в созополска обстановка още сега, много преди началото на сезона, когато морето може и да е доста студено, но ще си е само твое.

Сърцето не е създател на Йордан Ефтимов е в близката книжарница,
струва 8 лв., издава Small Stations Press

Текст Ангел Игов / Фотография Васил Танев

Любовта живее в устата, прави бузите червени и правилата са да не се щипе и да не се хапе