Троцки в изгнание

icon
Sofialive.bg

Около някои личности историята завихря страхотни легенди, а случаят с Лев Троцки показва, че това става не само с образи от далечното минало. Като един от водачите на руската революция той влиза в конфликт със Сталин не само заради властта, а заради принципния въпрос що е то социалистическо общество и как трябва да се строи. И понеже е твърде популярен, не го разстрелват в скалъпен процес като всички останали, ами го изгонват от Съюза и плащат на някакъв агент да го убие в Мексико с пикел за лед.

Както и да е - от пиесата на Петер Вайс ще научиш страшно много за революцията, за Русия и за авангарда, а освен това определено ще се замислиш дълбоко. И като гледаме какво става из Европа, ще ти дойде точно навреме. Вътре се разискват идеи, но не очаквай пропаганда: пиесата може и да е политическа, но се старае да бъде максимално обективна. Дали си ляв или десен, или не ти пука - тези неща всъщност е полезно да се знаят. Пък ако някой по-радикален режисьор реши да постави Троцки в изгнание тук, със сигурност ще стане интересно.

peter_weiss_1000 

Авторът! Авторът!
Петер Вайс (1916-1982) е от най-известните немски драматурзи на своето време, но освен това е художник, режисьор на експериментални филми и автор на авангардна проза. Нищо чудно, че с тези интереси през вихрената 1968-а се насочва към темата за Троцки. Пиесата е поставена две години по-късно и предизвиква по равно възторг и ярост, та Вайс в един момент се отказва от нея. Известен е най-вече с ораторията си Следствието (на тема концлагери) и с една пиеса с много дълго заглавие, която Явор Гърдев преди години постави като Марат / Сад.

Нещо подобно
Немскоезичната драматургия на ХХ век се отличава със собствена традиция, едновременно епична и авангардна. Ако не ти стига да споменем Бертолт Брехт, можем да си говорим за Хайнер Мюлер или за Фридрих Дюренмат например. Вайс не е чак такава икона на театъра, но заема почетно място в компанията, а издателството е подкарало сериозно превода на пиеси от немски, така че очаквай още от същото. А пък имаш ли приятели в театъра, сега е моментът да ги зарадваш с интелигентен подарък.

Троцки в изгнание от Петер Вайс е в близката книжарница, струва 12 лв.,
издава
Блек Фламинго Пъблишинг, а преводът е на Владко Мурдаров

Текст Ангел Игов / Фотография Васил Танев

Или Лъвът на хауса – наричат го така заради динамиката и силата в танците му