Вила Пасифика

icon
Sofialive.bg

Мечтал ли си да работиш като автор на туристически пътеводители и да пътуваш из всякакви необичайни местенца? За някоя могъща, качествена марка, нали - примерно Lonely Planet? Е, добре, точно това работи Уте, главната героиня на този роман. Уте е финландка, а служебният дълг я запраща в някаква неназована, но порядъчно забутана латиноамериканска страна, нейде в дълбоката провинция, която трябва хем да опише точно, хем да я продаде на жадния за приключения турист. Бързо се вижда, че това никак не е лесна задача, нито пък  кой знае колко приятна. Добре че Уте и приятелият й Джери все пак попадат на интересно място... но то пък от самото начало обещава да стане твърде интересно. Вила Пасифика е резерват за застрашени животни, в който не само животните, но и хората постепенно започват да се държат странно. Особено когато връхлита ураганът. Романът на Капка Касабова ти представя екзотика, която не е особено вдъхновяваща; ако трябва да съм честен, не е и особено вдъхновена - книгата е малко шаблонна и бавничка, но може да бъде приятно четиво в дългите подирколедни следобеди.

Авторът! Авторът! Капка Касабова (1973) живее в София до началото на промените, когато семейството й емигрира в Англия, а после се мести в Нова Зеландия, напоследък пък живее в Шотландия. Близко е до ума, че пише на английски - издала е четири стихосбирки, два романа и един куп пътеписи. Сред нашумелите й книги е Улица без име, която излезе на български и заформи малък скандал: някои твърдяха, че авторката бая си е поизмислила разни неща за соца, а други настояваха, че тъкмо това била правдивата картина на времето. Във всеки случай, Капка Касабова е всичко друго, но не и автор без име.

Нещо подобно Сигурен съм, че ще кажеш: Плажът на Алекс Гарланд. Ами да, допирните точки са доста. Изобщо, темата за злокобната почивка е доста популярно нещо. А иначе от нашенска гледна точка Капка Касабова стои като едно от нашумелите имена на писатели, родени в България и работещи на чужди езици. Като Мирослав Пенков в САЩ, Димитър Динев в Австрия, Ружа Лазарова във Франция и Илия Троянов в Германия. Впрочем, Троянов също има силна слабост към писането за пътешествия - но там наистина говорим за висок литературен стил, пробвай Събирачът на светове и ще видиш.

Вила Пасифика е в близката книжарница, струва 13 лв., издава Сиела, а преводът от английски е на Лиляна Лакова

Текст Ангел Игов / Фотография Васил Танев

Мернахме басистката на Анимационерите и на Moby край НДК и нямаше как да не я заговорим