Архитектура на добрата бира

icon
Sofialive.bg
Източник: Rhombus

Осем години. Толкова се оказва времето, необходимо от първа варка в домашни условия до днешния ден, когато Ромбус е сред най-разпознаваемите имена на българската крафт бирена карта. За няколко години домашно пивоварство и вече четири на пазара, пазарджишката пивоварна вади едни от най-интересните и хубави бири за българския любител на занаятчийското пиво. Неслучайно се спираме на тяхната история в детайл – бирите им заемат постоянното почетно място в хладилника на Actualno и на редакционната ни трапеза всеки петък, когато колегите са повече приятели и споделят хапване и по чаша свеж ейл, за да се гмурнат в уикендната почивка.

 

Основата

Бирата буквално е в кръвта на Стойчо и Габриела – двойката, която стои зад името Rhombus. Бащата на Стойчо, Темелко, е един от основателите и първи председател на Асоциацията на Домашните Пивовари в България. През 2012 семейството започва да вари бира за лична консумация, да експериментира с рецепти и е сред най-активните бираджии в асоциацията на домашните пивовари. Постепенно хобито взима повече и повече от времето на и решават да излязат и на пазара – с малки варки и ограничен тираж от различни етикети, за да може, както те казват „хобито да започне да се самоиздържа.” Така през 2016 е поставено началото на Ромбус като търговски бранд, вече достъпен до потребителя не само на тесните събирания на домашните пивовари и любители на занаятчийското пиво, но и в специализирани магазини и заведения.

 

Стените

Най-приятно обаче остава да пиеш Ромбус от извора – тяхната пивоварна на входа на село Ивайло, буквално зад табелата на селото, на пешеходно разстояние от Пазарджик. Организирана като пивоварна, но с дегустационна зала – голям бар с поне 6 крана наливна прясна бира от различни стилове, уютен интериор и градина с кухня, в която уредът за опушване работи постоянно за разкошни пушени меса, скара и различни изкушения, съобразени с вкусовите характеристики на самите бири. Както казват те, „Смоукърът пуши активно, месата се готвят на огън, а кухнята е със сезонна насоченост и акцент към традиционни предложения, но поднесени с авторски почерк от нас.” Всички продукти за кухнята – и месо, и млечни продукти, и зеленчуци, са от малки ферми, някои от които работят специално за Ромбус. Не са един и трима приятелите на Ромбус, които са се събирали на специалните събития на пивоварната за рождените ѝ дни или по други поводи, които могат дълго да разказват за страхотната атмосфера и неусетно прекаранато време при домакините. Те самите винаги са готови да споделят познанията си за бирата, която варят, да разкажат за всяка бира, да те заведат на почетна обиколка из пивоварната и сами да ти напълнят чаша с кехлибарена магия.


Най-хубавото е, че вторият етаж на пивоварната предлага вече и пет хотелски стаи, оборудвани така, че да покрият нуждите на всеки гост, който иска да се наслади изцяло на хубавата бира, чудесната кухня и приятната компания, без да се притеснява после за прибирането. Колко често ти се е случвало да се вдигате компания, за да посетите някое любимо заведение с кола, но задължително някой трябва да изтегли късата клечка и да се пази от алкохолни напитки, за да шофира наобратно? Е, при Ромбус можеш да останеш на гости и с преспиване – целогодишно, с почивен ден само понеделник. Разбира се, хигиената е на изключително високо ниво, още преди противоепидемологичните изисквания и наредби.

 

Върха

Експериментът с вкусовете и различни стилове бира е водещ принцип за Ромбус. Като фенове на разнообразието в бирените вкусове, Стойчо и Габи обичат да тестват нови варки и това е видно допреди 2-3 години, когато буквално през месец на пазара излиза нов етикет на пивоварната. Ябълков щрудел под формата на кафяв ейл, лека тъмна бира с лавандула – идеална за любителите на тъмното пиво през лятото, ейл с мента, мащерка, хвойна, салвия и маточина, златист ейл с добавени кафе и какао при варенето. И традиционните светъл ейл, IPA, портър, вайс – традиционни, но с щипка авторство, така че винаги да отличиш вкуса на Ромбус. А за Коледа от пивоварната обещават завръщането на разкошния им коледен стаут с няколко вида пипер, джинджифил, канела и люти чушки. Всъщност, защо не хвърлиш едно око на биреното разнообразие в сайта им?

 

Пъстрата палитра в момента е редуцирана до 6 основни вкуса и стила бира, със сезонно излизащи изненади – чисто физически капацитетът на пивоварната е ограничен, за да се поддържа постоянно наличие от толкова богата гама вкусове. Както и при повечето малки пивоварни, Ромбус е ексклузивна бира, която вади няколко етикета месечно и се разпространява в конкретни заведения и магазини, посветени на занаятчийското пиво. Все пак Габи остава оптимист: „Надяваме се скоро да увеличим малко капацитета, но ситуацията около пандемията ни принуди да ударим спирачката – временно, разбира се.”

 

Формулата

С разрастването на пазара на крафт бирата у нас, тенденцията е все повече почитатели на пивото да се отварят за експериментални рецепти или достигат до вкусове като кисели бири (сауъри, б.а.) и диви ейлове. „Със сигурност пазарът расте и е жаден”, усмихва се Габи. „Бирената култура се развива. В началото хората бяха много по-скептични и трудно опитваха различни вкусове, нови неща. Вече дори и търсенето на кисели бири нарасна много. Прави ми впечатление, че когато тепърва навлизаш в света на крафт бирата, ти харесват много по-интензивни вкусове, такива, каквито веднага можеш да различиш, затова и IPA е обикновено първата среща на човек с крафт бирата – веднага усещаш плътния аромат на хмела, горчивината, тялото на бирата. С времето, като развиеш рецепторите и небцето си, започваш да търсиш нюанси в сходни вкусове, в един момент стигаш и до киселите бири, оценяваш техните качества. Специалистите казват, че това е последното сетиво, което се развива – възприемането за кисело. Ромбус е може би първата българска пивоварна, която пусна кисела бира – Фламандски ейл, отлежавал в дъбово буре. Беше рискован ход и се прие доста противоречиво, докато вече много по-ясно е развит вкуса на потребителя на крафт бира у нас и киселите бири заемат все по-голям дял в пазара. Разбира се, традиционните вкусове като хелес, лагер, вайс остават търсени и сред масовата публика, и сред феновете на крафт бирата и това е чудесно – когато седнеш да се храниш, с храната върви неангажиращ сетивата вкус, като бирата по-скоро допълва ястието, за да можеш да му се насладиш изцяло.”

 

Провокирахме ли интереса ти? Тогава разгледай сайта на Ромбус на rhombusbrewery.com и си харесай бири – дали за доставка или за покупка от магазин. И не забравяй, че най-добрият начин да се запознаеш с бирите им е да им отидеш на гости в пивоварната. Защото добрата бира върви с добра компания и хубава храна. Пък и уютният подслон е винаги отворен за скъпи гости като теб.