Местата, на които ще ви платят, за да живеете там

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Може би звучи някак абсурдно, но има няколко държави в света, които са готови да окажат материална подкрепа на всички, които решат да се заселят на тяхна територия. Вярно, не всичко е толкова просто и ще е необходимо да се спазват няколко ключови точки. Прочетете повече за това къде ви чакат с отворени обятия!

Астурия, Испания

Малкото селце Понга, разположено в провинция Астурия в североизточната част на Испания, е известно не само с това, че е едно от най-старите селища в страната и се намира в защитената зона, но и с щедрото си (в буквалния смисъл на думата) гостоприемство. Работата е там, че властите на тази местност мечтаят да променят икономическата и демографската ситуация, така че те са готови да платят 3000 евро на всяка двойка влюбени, които са готови да се заселят на това прекрасно място. И ако съпрузите имат наследник, тогава те получават още 3 000 евро (и така нататък за всяко дете, родено в селото). Между другото, това предложение вече е заинтересовало голям брой любители на красиви пейзажи, древни сгради и ценители на чистата екология.

Бормида, северно от Италия

Властите на много италиански градове са готови да предложат на всеки имот за цената на чаша кафе , но в село Бормида, разположено в провинция Савона (на 80 километра от град Генуа), решиха да отидат още по-далеч и да „примамят“ жителите с използване на щедри плащания (2 хил. евро) и атрактивни цени за апартаменти под наем (от 50 до 120 евро на месец). И въпреки факта, че в населеното място на практика няма работа (поради което всъщност местните жители са напуснали там в търсене на по-добър живот), много хора от различни страни, чиято професионална дейност включва способността да работят отдалечено, решиха да се възползват от тази възможност. Вярно, всички те се интересуват от един нюанс - има ли високоскоростна интернет връзка в селото и има ли прекъсвания в клетъчните комуникации.

Мичиган, САЩ

За любителите на Америка намерихме и много интересно предложение. Например градът Детройт, който през втората половина на XX век е наречен „Париж на Запада“ и „Автомобилна столица на САЩ“, в момента преживява тежки времена и се опитва да възвърне предишната си слава с всякакви средства. Властите в града дори разработиха специална програма Challenge Detroit, която трябва да привлече специалисти от различни индустрии. Предполага се, че професионалистите, които избират Детройт за място за живеене и работа, ще получат 2,5 хил. Долара и ще осигурят всякакъв вид подкрепа през периода на адаптация.


Мишима, Япония

Властите на малкото японско село Мишима, където живеят около 400 души, мечтаят да „подмладят“ населението и да предлагат смелчагите около 840 долара и месечни плащания през първите три години след преместването (така да се каже, като подкрепа и морална компенсация). Въпреки това, много млади хора се плашат от факта, че всъщност на три малки острова (където се намира самото селище) няма перспективи и забавления и не е ясно какво можете да направите там след преместването (освен да развиете селско стопанство).

Саскачеван, Канада

В тази пета и шеста по големина население на провинцията страната ще посреща млади професионалисти, които току-що са получили диплома и все още не са намерили къде да прилагат своите знания и таланти. Местните власти предлагат на начинаещите специалисти да се преместят при тях през следващите 7 години (с надеждата, че те ще останат там по-нататък) и да получат около 20 000 долара. И ако също сте мечтали да се преместите в Канада и да опитате там, тогава можете да се запознаете с основните критерии и изисквания за имиграцията в тази област.

Остров Мацикер, Австралия

Властите на Тасмания също канят всички да живеят на остров Мацикер, чиято площ е 1,86 км². На този малък остров, заобиколен от зеленина, ще ви бъдат осигурени жилища и работа (например за поддържане на фара, разположен там, предоставяне на метеорологични отчети, наблюдение на земята и сградите). Тази оферта е подходяща само за тези, които не са привлечени от светлините на големия град и които са готови да се откажат от всякакви забавления в замяна на единство с природата и медитация.

Острови Питкерн, Южен Тихи океан

Друг вариант за любителите на спокоен живот, далеч от любопитни очи, са островите Питкерн, разположени в Южния Тихи океан (сравнително близо до Нова Зеландия). Според последните данни тук живеят само 50 души, така че ще ви бъде гарантирано, че ще ви бъде предоставена земя за изграждане на къща и те ще ви осигурят всякакъв вид подкрепа (стига да се адаптирате към живота на острова). Между другото, много хора бяха отблъснати от факта, че в този „рай“ има един магазин, който работи само три дни в седмицата и няма минимален комфорт, с който жителите на града са толкова свикнали. Може би затова през последните няколко години само един човек се осмели да се премести тук. Но ако искате да се почувствате като Робинзон Крузо и да се насладите на живописните гледки и девствените плажове, тогава можете да опитате късмета си и да посетите това невероятно място.