Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Ако искате да опитате най-автентичните ястия от кухнята на далечните краища на света, интернационалните ресторанти са идеалният избор за вас. Те представляват едно кулинарно пътешествие, изпълнено с неустоими специалитети и аромати. Истинско удоволстивие за вашите сетива. Тези изискани заведения поднасят традиционни рецепти от различни култури в елегантна обстановка. Сега е точният момент да се запознате с креативността на професионалните готвачи и да се потопите в незабравимо гастронимическо изживяване. Ето кои са топ местата в София, които препоръчваме:

Опитай от екзотиката на Хавай в Blue Taste Poke

Още с първата стъпка в Blue Taste Poke в София ще се пренесете в екзотичната атмосфера на Хавай. Тук приятното и полезното се срещат във изкусно приготвените порции. Историята на веригата започва със стремежа към здравословно хранене и желанието да се открие едно мечтано кътче, където клиентите да се потопят във вкусовия свят на тропическите острови. С труд и постоянство от страна на целия екип Blue Taste Poke се превръща в най-доброто място за почитателите на хавайската кухня. Със своя привлекателен интериор и иновативни методи за приготвяне на храна ресторантът приветства всички да опитат от неустоимите поке купи.

Blue Taste Poke

Чудите се какво точно представляват тези апетитни ястия? В буквален превод “Поке” означава нарязано напречно на парчета. Традиционното поке е комбинация от риба и подправки, а през годините са прибавяни още продукти. Днес основните елементи на купата са ориз, морски дарове, различни зеленчуци и дресинг, който се смята за най-важната съставка. Blue Taste Poke следва хавайските рецепти и обичаи, а заедно с това добавя и свой собствен почерк. Малко след отварянето на първия обект в Милано, те променят популярната заблуда, че купите съдържат само студена сурова риба, като добавят готвени и топли вкусотии към списъка си с ястия. Вдъхновено от хавайската и японската кухня, менюто на Blue Taste Poke предлага разнообразни деликатеси за всеки.

Blue Taste Poke

Следвайки мотото “Aloha in every bite”, Blue Taste Poke остават в съзнанието на всеки, докоснал се до богатите на вкус и аромат купи. Един от най-честите избори на клиентите е “Octopus lovers bowl” - неустоимо съчетание от черен императорски ориз, октопод и тиквички с мента. Освен морски дарове, ресторантът предоставя и комбинации с пилешко месо и фъстъци. А за веганите има специални предложения, включващи само свежи зеленчуци. За десерт може да избирате между пудинг или традиционни японски мочи - сладки с пухкав пълнеж. Тъй като ресторантът непрекъснато добавя изкушения, сега имате шанса да пробвате новите Signature bowls - с повече зеленчуци, протеини и дресинг от всякога. А най-хубавото е, че сами можете да подредите съдържанието на вашата порция.


София център, бул. Витоша 16

0877 779 008

https://bluetastepoke.bg/

La Rocca: Едно италианското приключение

Изтънченият италиански ресторант La Rocca ви предоставя уникалната възможност да се потопите в автентичния свят на италианската кухня. Името му означава крепост, а идеята между съдружниците се е зародила в едно от живописните места в Италия - селцето Брендола. Ресторантът отваря врати през 2016 г., а днес вече е един от любимите в София. Това е място, което съчетава традиционни рецепти, уютна атмосфера и внимателно обслужване. С богатата си селекция от неустоими изкушения La Rocca се превръща в кътче, където всеки клиент може да се наслади на неповторимо кулинарно изживяване. Намира се в сърцето на детския увеселителен парк Боби&Кели, познат на всички като “Патиланци”.

La Rocca

В основата на успеха на La Rocca стои талантливият екип от професионални готвачи, за които най-важните съставки на едно ястие са страстта и търпението, с които е приготвено. Те създават неустоимите ястия, като внимателно селектират подходящите пресни продукти. Кулинарното портфолио на La Rocca винаги залага на качеството и запазва традициите на италианската гастрономия, по-точно на региона Венето. Заедно с това се приготвят и ястия с революционен характер, поднесени с големи дози креативност и въображение. Разнообразното меню се състои в широка гама от италиански специалитети. Автентичните пица, паста и ризото; местни ястия и морски дарове, и разбира се сладки изкушения за десерт - всички емблеми на италианската гастрономия са тук.

La Rocca

Водещата цел на La Rocca е гостите винаги да получават най-доброто и с радост да се връщат отново. Едно чудесно място както за вечеря или обяд с приятели, така и за празнуване на рождени дни, организиране на събития и тиймбилдинги. La Rocca e единственият ресторант пицария в България с най-големия "детски кът" - цели 5000 кв.м, както на закрито така и на открито. Всички семейства с деца са добре дошли. Докато родителите се наслаждават на автентичната кухня, децата ще се забавляват по многобройните атракциони. Заради любовта към Италия, готвачите ще ви отведат на едно кулинарно пътешествие, задоволяващо и най-изтънчените вкусове. А внимателното отношение на екипа добавя още по-специално усещане към всяко ваше посещение.

бул. “Филип Аврамов”, Park Boby & Kelly

0897 683 317

https://larocca.bg/

Momo fusion dumplings: С няколко хапки на три континента

Хапва ви се нещо нетрадиционно, което е истинска новост в градския пейзаж? Сега е точния момент да опитате очарователните на вкус и вид хапки от менюто на Momo fusion dumplings. Попаднал в топ 3 от най-добрите азиатски ресторанти в класацията на Take Away, Momo се превръща в любимо място за ценителите на интернационалната кухня. Никъде другаде кулинарното и географско разнообразие не е толкова голямо - хапките са сбор от най-доброто, което могат да предложат три континента: от Азия през Европа, чак до Южна Америка.

Momo fusion dumplings

Какво всъщност представляват момо хапките? Това са тестени изделия с плънка, които се приготвят на пара и се сервират с различни сосове. Златистата обвивка и месото в комбинация със свежи зеленчуци ще ви отведат на приключение за небцето. Някои са си направо културно наследство - изработени са по рецепта от двореца на династия Сонг. Други пък предлагат най-доброто от европейската кухня: например пухкаво момо с крехко телешко месо, гъби и лук в масло и уорчестър сос.

Momo fusion dumplings

Гьозите пък са пълнени джобчета с всякакви вкусотии. Част от тях са вдъхновени от Латинска Америка. Приготвени са с пилешко и сладка царевица, овкусени с песто от магданоз. А за любителите на традиционния български вкус, ресторантът предлага азиатска гьоза на пара със свинско и кисело зеле. Салатите са още един интернационален елемент: може да избирате между тайландска салата със зелено манго и виетнамска салата с оризови нудли. Разбира се, ако искате да опитате от всичко по малко, от ресторанта предлагат комбота. Те са перфектни и за семейни вечери и събирания, затова не пропускате фамилните конфигурации. Великите географски открития са изисквали дълги пътешествия. При вас ще е достатъчно само да отидете в Momo.

Адреси: София: ул. Ангел Кънчев 2, Площад Гарибалди; Eatbox, бул.Черни Връх 69;

Пловдив: Капана, ул. Павел Куртевич 9 (скоро)

0889 199 914; 0889 565 679

https://www.momofd.com/

Osteria Tartufo – Италиански изкушения в сърцето на София

Osteria Tartufo е вашият билет към традиционната италианската кухня. Ресторантите са два - единият на “Христо Белчев”, а другият на “Шипка”. Съчетават непринудена атмосфера с разнообразно меню и безупречно обслужване, а местата имат особен чар - ще се окажете в реновирани къщи от началото на XX век. И двете са обявени за паметници на културата. Отворен през 2022 г., Osteria Tartufo на “Христо Белчев” успява да спечели доверието на клиентите за броени месеци; година по-късно същият успех постига и “близнака” на “Шипка”. В тези уютни кътчета можете да се докоснете до очарованието на Италия, докато се наслаждавате на превъзходни ястия, приготвени с любов и страст.

Osteria Tartufo

Цялото меню е приготвено с най-свежите и качествени съставки. Включва както класическите паста, пица, антипасти, така и ароматен брънч и неустоими десерти. За неповторимо вкусово изживяване клиентите могат да се насладят на широката гама от изтънчени пенливи вина. Голямата популярност на заведението се дължи на чудесния екип, който непрекъснато се стреми към иновации в кухнята, обслужването и атмосферата. Зад кулинарните изяви стои главният готвач Лука Михов - един от най-опитните в средиземноморската кухня. С голяма отдаденост и внимание той пренася вкуса на Италия в сърцето на София и се грижи ястията да са вкусни и артистично поднесени. А сервитьорите винаги се обръщат с топла усмивка към всеки един посетител.

Osteria Tartufo

Osteria Tartufo е много повече от просто ресторант - това е цялостно гастрономическо изживяване, със собствен и неповторим стил. Обстановката е приятна, като комбинира традиционния дух на Италия с модерни и креативни идеи. А елегантността и качеството се отразяват в изкусно приготвените ястия и изобилието от вкусове, които ви очакват в менюто. Гостоприемството и личното отношение обещават на клиентите да останат доволни от своето посещение – целият състав на ресторанта се грижи да удовлетвори всяко желание на гостите. Ако искате и вие да се потопите в света на неустоими аромати и позитивни емоции, това е подходящото място. Osteria Tartufo пренася в слънчевата Италия само с едно посещение. А съвсем скоро ще отвори врати и трета локация от италианската им поредица.

Адреси: София, ул. Христо Белчев 32; ул. Шипка 11

0877 794 999; 0893 242 400

https://osteriatartufo.com/

Японскa наслада в Umami

В изисканата обстановка на Umami Japanese Food and Garden ще откриете магията на японската кухня с помощта на авторското меню, коeто ресторантът предлага. Това е място, съчетаващо стилна обстановка, съвременни иновации и отлично обслужване. Закритата част на заведението се намира в автентична къща Сакура, където ви посреща завладяващ интериор, внесен от далечната Япония. Името Umami не е случайно избрано - йероглифът в буквален превод означава “възхитителен вкус”. Тук екипът в кухнята приготвя храната чрез “робата” - метод за готвене, подобен на барбекюто. Този кулинарен стил позволява перфектно изпичане и запазване на вкусовите качества на продуктите - гаранция, че ще останете доволни от посещението на ресторанта.

Umami

Най-здравословната храна е най-вкусната” - следвайки това мото, главният готвач Станислав Колев се грижи винаги да поднася най-доброто на своите клиенти. Неговата страст към храната се отразява в кулинарното изкуството, което години наред усъвършенства. А благодарение на свежите и качествени съставки, менюто на Umami се превръща в синоним на наслада. Един от предпочитаните специалитетите на заведението е свинското бонфиле “Дюрок”. Овкусено е с трюфел масло, гарнирано с мус от земна ябълка, картофено пюре и чипс от лилав картоф. Гостите могат да опитат и от апетитните донбури с морски дарове - запечен ориз със скариди, сьомга и калмари, поднесен с том ям сос. Предлагат се и разнообразни суши комбота, които да съчетаете с изтънчена напитка от винената листа. А за чудесен завършек на вкусовото ви приключение, Umami разполага и с неустоими десерти. Сред тях - “Бушидо”: основа от кокосово и бадемово брашно, японски крем с млечен шоколад и сладко манго.

Umami

Umami е една чудесна дестинация за срещи с любими хора или официални събирания. Целият екип на заведението ще се погрижи за създаването на неповторими спомени. Това е мястото, където можете да се насладите на изкусителни аромати и да се потопите в духа на японската кухня. Сами ще се убедите как ястията ще докоснат сърцата ви.

ж.к. Лозенец, бул. „Джеймс Баучер“

0884 804 040

https://umami.bg/