Учените разкриха, че може би не се хидратираме правилно

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Телата ни се състоят от до 60% вода и пиенето на достатъчно количество през деня е от съществено значение за блестящата кожа, поддържането на здравословно тегло и изхвърлянето на токсините от тялото. Това дори влияе на настроението ни и способността ни да учим. Но получаването на достатъчно течности е много повече от простото пиене на 8 чаши вода на ден.

Вярваме, че следенето на приема на вода не е лесно, но също така не е нужно да е сложно. Затова направихме списък с грешки, които може да ви пречат да останете правилно хидратирани.

1. Пиете вода след тренировка

Въпреки че е вярно, че пиенето на вода след ходене на фитнес помага за хидратацията, също така е важно да пиете достатъчно преди и по време на тренировка. Ако започнете тренировката си почти дехидратиран, ще загубите още повече течности, докато тренирате, и това може да бъде опасно за вашето психическо и физическо здраве. Но не е нужно да се придържате само към вода, за да възстановите баланса на течностите си. Кокосови напитки, черен и зелен чай и дори шоколадово мляко ще ви хидратират също толкова добре, колкото водата.

2. Мислите, че кафето и чаят не се броят

Сутрешната ви чаша кафе или чай може да послужи като леко хидратираща напитка. Въпреки че тези напитки съдържат предимно кофеин, те все още увеличават количеството течности, които приемате всеки ден. Пиенето на около 3,5 чаши кафе на ден ще ви поддържа толкова хидратирани, колкото пиенето само на вода, според проучване.

3. Ядете твърде малко сол


Въпреки че диета с високо съдържание на натрий може да дехидратира тялото, натрият поддържа баланса на течностите в тялото. Ние естествено губим натрий и други микроелементи чрез потта и както водата, така и натрият трябва да бъдат заменени.

4. Пиете 8 чаши вода на ден

Този популярен съвет не винаги е точен. Колко вода ни е необходима зависи от различни фактори на начина на живот, като например колко сме физически активни, какво ядем, къде живеем и др. За да изчислите количеството вода в литри, от което тялото ви се нуждае дневно, умножете теглото си в килограми по 0,033.

5. Първото нещо, което правите сутрин, е да пиете чаша вода

Губим телесни течности по време на сън и дори да пием достатъчно преди лягане, ще се почувстваме жадни до следващата сутрин. Но пиенето на чиста вода на празен стомах не е най-ефективният начин за хидратиране. За нашите тела е по-лесно да абсорбират и задържат вода, когато има други хранителни вещества. Така че, ако се опитвате да поддържате баланса на течностите си, пийте вода с лека закуска или изпийте чаша портокалов сок или мляко вместо това.

6. Спестявате вода по време на тренировките си

Когато тренираме, телата ни губят вода чрез пот и дишане. Поддържането на хидратация по време на тренировка е важно за регулиране на телесната ви температура и кръвно налягане. Фитнес експертите препоръчват да пиете 7 до 10 унции на всеки 10 до 20 минути по време на тренировка.

7. Забравяте за богатите на вода храни

Много плодове и зеленчуци се броят към общия ви прием на течности. Някои от тях, като домати, диня и краставици, също са богати на калий, който помага на тялото ви да остане хидратирано по-дълго.