10 интересни факта за Полша, които не знаеш

icon
Sofialive.bg

Както знаеш, ние от SofiaLive обичаме интересните и любопитни неща, а тази година се навършват 100 години от Независимотта на Полша. По този повод Полският Институт в София е направил галерия със 100 факта за страната, от които избрахме десет, които ще ти представим по-долу, а на теб оставяме удоволствието да научиш още за невероятната  полска култура, кликвайки ТУК.

Е, да започваме:

first_1024

Полският град Вроцлав беше избран за “най-добра европейска дестинация” през настоящата 2018 г. от престижната, базирана в Брюксел, организация European Best Destinations. Той печели пред градове като Билбао, Милано и Амстердам. Вроцлав е известен като “Градът на 100-те моста”. Всъщност, те са 117, което като брой го нарежда на 4-то място в Европа. През 2016 г. Вроцлав беше Европейска столица на културата.

 

second_1024

Базиликата “Света Богородица” в полския град Краков не е обикновена базилика. На всеки кръгъл час от нейната кула в четирите посоки на света звучи мелодия, т.нар. хейнал. Тази мелодия чуват полските войници след победата при Монте Касино на 18 май 1944 г.

 


third_1024

Полският град Гданск е световната столица на кехлибара. Там се намира единствената улица в света само с магазини за ценната смола – “The Amber Street”. Логично, в града се провежда и най-голямото световно изложение за кехлибарени бижута. Всъщност три четвърти от продавания в света кехлибар идва именно от Полша.

 

fourth_1024

Ягелонският университет в Краков, Полша, е създаден от крал Кажимеж III Велики през 1364 г. Това го прави втория най-стар в Европа след този в Прага, създаден 16 години по-рано. С Ягелонския университет са свързани значими личности като Николай Коперник, Станислав Лем, Папа Йоан-Павел II и др.

 

fifth_1024

Мазурските езера, намиращи се в Североизточна Полша, близо до границата с Литва, са повече от 2000 на брой. Те са избрани сред 28-те финалисти от цял свят при определянето на Новите 7 чудеса на природата през 2011 г.

 

sixth_1024

Архитектурата в Полша се радва на разцвет. В последните години бяха проектирани и изградени немалко впечатляващи модерни обществени сгради. Концертната зала в Шчечин например спечели най-престижната европейска архитектурна награда за 2015 г. “Мис ван дер Рое”.

 

seventh_1024

Мария Склодовска-Кюри открива радиоактивните елементи полоний и радий. Първият носи името на родината й – Полша. Тя е първата жена, носителка на Нобелова награда за химия. И единствената жена с две Нобелови награди в две категории, като другата е за физика. Но това не е всичко – тя е и първата жена-професор в парижката Сорбона.

 

eighth_1024

Полша е в основата на създаването на Конвенцията за правата на детето. Именно тя участва активно в подготовката й и дори внася проекта за нея в Общото събрание на ООН, което я приема през 1989 г.

 

nine_1024

Киселите краставички са на голяма почит в традиционната полска кухня. Има дори рецепта за супа от кисели краставички, обичана и приготвяна от домакините в страната. Киселите краставички са пълноценна част и от традиционната местна мешана салата. Използват се и в още едно популярно ястие – свинско шкембе в пикантен сос по полски.

 

apples9_1024

Полша е номер 1 по производство на ябълки в Европейския съюз и заема 3-то място в света след Китай и САЩ по същия показател. Полските ябълки се ценят заради голямото сортово разнообразие и високо качество и се изнасят в десетки страни.

От Редакторите
А тук можеш да се докоснеш до речника на политическите термини в България