#10yearschallenge: Тийнейджърите преди и сега

icon
Sofialive.bg

За съжаление или не, за 10 години са се променили много неща, освен това, че пъпките от периода на пубертета са изчезнали, а децата са пораснали.

Ако погледнем десет години назад, детството преди и сега няма почти нищо общо.

В днешно време децата по-рано хващат в ръцете си таблет, отколкото преди тетрис конзола. На пазара има толкова голямо разнообразие от всякакви играчки за децата, подрастващите и тийнейджърите, че те много често стават презадоволени и търсят нещо различно, което да ги занимава. Плуват в море от избор, докато преди за децата си беше събитие да получат нова играчка.

Игрите на карти са вече почти отживелица, освен може би Белота. За детските игри като "Кралю-Порталю", "Дама" и "Замръзванка" пък въобще няма да говорим. Повечето деца днес въобще не ги и знаят, а какво остава да ги играят. Сега на мода са виртуалните реалности. Тийнейджърите са потопена в света на технологиите, което е и донякъде съвсем нормално, имайки предвид в какво време живеем.

Ако преди десет години тийнейджърите се страхуваха дали майка им няма да им се скара за това, че са се прибрали по-късно от вечерния час, то сега те фалшифицират лични карти, за да отидат на дискотека в Студентски град. Преди десет години, когато някой падне, се притесняваше дали не е повредил чисто новото си колело, а сега когато някой падне от Ховърборда си, иска нов. А не дай си Боже родителите му да не му купят, се почва хленчене и оплакване в социалните мрежи.

Преди детското меню с играчка си беше вълнуващо, докато сега по-вълнуващо е новият смарт телефон, кой има конзола за видео игри и т.н. А като се замислиш, че преди си беше празник да намериш някой, който да има футболна топка, за да играете с момчетата от квартала. И играта приключваше, когато майка му му го викне за вечеря, а не когато Интернета спре.

Преди вълнуващо беше този, когото харесваш да ти се усмихне, да ти пусне бележка под чина или да спиш у приятел, а сега тийнейджърите се интересуват от забраненото, от нещата за големи. В днешно време те изпреварват и надминават в много неща възрастните - наркотици, купони, цигари, секс.

Преди десет години никой не би си помислил, че в голямото междучасие всички ученици ще седят пред училище да пушат. Никой не си е мислил, че тийнейджъри ще рискуват живота си, снимайки се за социалните мрежи на ръба на опасни сгради, само за да получат няколко лайка. Интернетът е дал много, но и е взел. Най-вече е взел дрехите на някои подрастващи, съдейки по предизвикателните снимки на някои от тях, само за да се харесат на аудиторията и да се чувстват по-готини сред съучениците си.

Преди децата си четяха задължителната литература за лятната ваканция, да отново с доза неприязън и нежелание, но сега се постват философски цитати от някоя книга на Паулу Коелю, която дори може би не са прочели.

И може би най-драстичната промяна за десет години се доказва със снимките в албумите. Погледни си своите спомени от тийнейджърските години и ги сравни със сегашните снимки на подрастващите. Мисля, че това е красноречиво. Дебели грейки през зимата, детски апрески, шалове, шапки и ръкавици, от които не ти се вижда почти лицето на фона на скъсаните дънки на -10 градуса, късите потничета, роклите, чоропогащниците; пъпчивото лице, неоформените вежди в сравнение с три слоя фон дьо тен и хайлайтъра.

Годините си минават, съвсем нормално е с тях да се менят и децата. Те не са виновни, но разликата за десет години е драстична.

Е, остава ни само да се чудим и да се маем колко ли ще е трагично положението след още десет...

Автор: Евгения Тошева
А тук можеш да видиш що е то да ти се случи случка

Или местенцето, заради което Патриарха накара сетивата ни да затанцуват!