На масичката до фотьойла

icon
Sofialive.bg

Лява
Керамичен чайник (66 лв.) и чаша от костен порцелан (22.50 лв.) от Kreo в City Center Sofia на "Арсеналски" 2.
Свещ (16 лв.) в стъклен свещник и дървена табла за сервиране (22 лв.) от Home в Sedika Center на "Ситняково" 48.
Керамична буркан за съхранение на кафе, в който обаче държим бисквити, (12 лв.) от Genesis на "Витоша" 186.

Дясна
Бележник с репродукция на Мона Лиза (14 лв.) и кафяв тефтер с флорални мотиви Esprit (25 лв.), писалка Parker (435 лв.), екслибрис с хрътка (5.50 лв.) и разделител за книги с келтски мотиви (24 лв.) - всичко от Orange Center на "Граф Игнатиев" 18.
Керамична чаша (9 лв.) от Genesis на "Витоша" 186.
Колие от патинирано сребро и полускъпоценни камъни на Ангелина Цветкова (380 лв.) от Testa на „Шишман" 8.

За салфетките
Трябва ни парче памучен или ленен плат, текстилни бои (в бурканче и едни специални за контури), четка (за предпочитане плоска), ножица, картон, лесно попиваща хартия (или стар вестник) и няколко бели листа. Хубаво е да се спрем на гъсто тъкан текстил, за да хване боята по-здраво, а за шаблон използваме най-обикновена корица от старо списание. Хем лесно се реже, хем гланцирането не позволява да се намокри хартията - само избърсваш, преместваш и пак мажеш.

dom_i_gradina_3_1024

Тук ти показваме как се рисуват салфетки, но принципът важи и за възглавници, торбички, покривки, завеси или каквото още се сетиш. Само не забравяй между слоя, който ще оцветиш, и другия да поставиш дебел картон, за да не избие боята.

dom_i_gradina_4_1024_01

Салфетката лесно ще стане идеално права, ако изтеглиш нишка от плата и режеш по нея.

dom_i_gradina_6_1024_01


След това разплиташ конците и правиш малки ресни от всички страни или пък подгъваш с шевна машина.

dom_i_gradina_7_809
dom_i_gradina_8_896

От гланцираната страница изрязваш форма, която ти харесва, като по-добре е да започнеш с нещо лесно, за да ти свикне ръката.

dom_i_gradina_9_896

Фиксираш шаблона върху плата с топлийки или кламери, слагаш отдолу хартия, за да попива излишната боя, и нанасяш цвета внимателно.

dom_i_gradina_10_1024

С контурните бои се очертава формата, която си си намислил, или рисуваш директно, ако имаш чак пък толкова точна ръка. И двата вида съхнат около 10 часа, зависи от това колко дебел слой си нанесъл. Когато са напълно сухи, хващаш два листа бяла хартия (писано ли е по нея, рискуваш да остави отпечатък) и притискаш картинката между тях.

dom_i_gradina_11_800

Гладиш със силно загрята ютия, като предварително изключваш парата. Готовите неща се перат на ръка, но ние смело пъхаме нашите текстилни торбички в пералнята и трябва да знаеш, че нищо им няма.

Фотография Васил Танев

Брокер на ценни книжа, който харесва стила на Чък Бас от Клюкарката