Ще менкаме ли?

icon
Sofialive.bg

През 1995-а ЮНЕСКО решава 23 април да бъде Световен ден на книгата и авторското право - така и става. Датата, разбира се, изобилства от символика. Точно на нея в една и съща година умират Шекспир и Сервантес, а в Каталуня от векове честват Деня на розата (нещо подобно на местния Св. Валентин), като жените получават цвете, а в замяна подаряват книга.

В София пък през 2011-а една студентка по книгоиздаване, сестра й и няколко приятели се включват на своя глава в интернационалния празник и - хоп! - обявяват импровизиран битпазар за книги в градинката пред Народния с името Разменям мое за твое. И народът идва - рови, избира, връща, пак избира, обикаля, тършува, открива съкровища, споделя, чете по пейки и полянки, въобще - получава се страшно и приключва с афтър парти в бар Петък.

moe_za_tvoe_3_720

Ясно е, на 21 април (събота) 2012-а от 15:00 до 19:00 пак сме там с книга, за която чувстваме, че й е време да я вземе някой друг. По традиция ще има свежи лалета за дамите, а за дребосъците - флумастри и блокчета за рисуване. Тази година, паралелно с основния книгообмен, ще се събират и за библиотеката на ново българско училище в Кайро, така че подбери и нещо детско. Вземе ли, че завали, запази спокойствие - Разменям мое за твое не се отменя, а само разпъва чадъра.

Ела сега да ти прошепнем нещо. Измислили сме идеалната реплика за свалка на това събитие. Погледни я право в очите и кажи: „Знаеш ли, че Шекспир и Сервантес всъщност не са умрели в един и същи ден през 1616-а!" Честен кръст. Сега я довърши с обяснението, че Мигел де Сервантес наистина умира на 23 април в Мадрид, но по Григорианския календар, а Улиям Шекспир - в Англия десет дни по-късно, което пак се пада 23 април, обаче по Юлианския. Хитро, а? (На ръба е - б.р.)

Разменям мое за твое е тази събота (21 април) от 15:00 до 19:00
в градинката пред Народния

Текст Елена Друмева / Фотография Дориан Тодоров