Пътуване в миналото и други новели

icon
Sofialive.bg

Сборникът Новели на големия австрийски майстор на новелата, биографичния роман и романтично-драматичния разказ Стефан Цвайг от издателство Народна култура е една от книгите, които ни отвориха дверите към богатството на австрийската и немската проза от първата половина на ХХ век. Романтизмът на родения във Виена писател винаги върви с житейската драма, винаги в сърцето на града или щрихирана, макар и по-рядко в пасторален уют и привидно спокойствие.

Стефан Цвайг image

Сборникът Пътуване в миналото и други новели от Colibri е чудесна колекция с пет неизлизали досега новели и разкази на български и две произведения с изцяло нов превод. Някои от творбите в книгата са публикувани за пръв път дълго след смъртта на Стефан Цвайг, а заглавната новела Пътуване в миналото се превръща в такъв хит във Франция, че води до филмирането й под името Обещание с Ребека Хол, Ричард Мадън и Алън Рикман.

В кратките си творби Стефан Цвайг неминуемо ни повежда из стара Австрия, разхожда ни по улиците на Виена или ни показва живописни селски пейзажи, на фона на които обикновени хора се раждат и умират, влюбват се и се разделят, радват се и страдат. Цвайг умело ни превежда през гамата от душевни терзания у младите си герои - най-често провинциалисти, които се сблъскват с мащаба на големия град, готов да ги погълне. Имаме всичко от клаустрофобията на самотата в Скарлатина, през невъзможна, но споделена любов в Пътуване в Миналото, момичешко кокетничене (Пролет в Пратера) и момчешки свян (почти всички новели), през епични пейзажи и описания, та до спокойствието на тихата провинция в Той ли е бил?.

Стефан Цвайг image

Авторът! Авторът!
Стефан Цвайг е роден във Виена през 1881 в заможно еврейско семейство. Дипломиран доктор по философия, още в средата на своите 20 години, той вече издава есета, стихосбирки и кратки новели. Пътува много, от Берлин и Париж през Индия, до двете Америки, което се отразява нерядко в творбите му. По време на Първата световна война патриотизмът му го изпраща на фронта, но срещата с войната отблизо го прави заклет пацифист до края на дните му. Това е и причина през 30-те години, с изкачването на Хитлер на власт да емигрира първо в Англия, а след това и в САЩ, преди да се установи с втората си съпруга и негова секретарка Лоте Алтман в Петрополис, Бразилия. Там, все по-отчаян за съдбата на Европа и мястото на културата там, през 1940 отнема живота си заедно с жена си. Стефан Цвайг е един от най-популярните писатели на своето време, признат майстор на новелата, разказа и биографичния роман. А художествените му романи В омаята на преображението и Нетърпеливо сърце са вдъхновили немалко артисти след него, включително и Уес Андерсън за великолепния му филм Гранд хотел Будапеща.

Стефан Цвайг image


Нещо подобно
Лесно е да отличиш типичния австрийски и немски стил в прозата на Цвайг и да го сравниш с негови съвременници като Йозеф Рот. Лесно е да видиш и сходства с Адалберт Щифтер, Франц Кафка и дори Ерих Кестнер. И все пак Пътуване в миналото и други новели е пълнокръвен, силен и вдъхновяващ сборник с истории, разказани така, както само Стефан Цвайг може.

Текст Ивайло Александров/ Фотография Деяна Узунова

Иска поне още едно куче и две котки, а през уикендите гледа да изчезне от града