Местата в България, на които задължително трябва да отидеш уикенда

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Обичаш да пътуваш? Ето нещо за теб! Лятото определено не е времето, в което трябва да останем вкъщи и да гледаме скучен филм. Още повече, че то бавно, но славно си отива, а ние не искаме да оставим някои неща от него неизживени. Не бъди домошар, а преоткрий родната красота само с колело и раница. А може и с мотор. Какво му трябва повече на човек, за да разбере, че е богат, щом е роден тук? Планини, морета, красиви и причудливи скални образувания, съчетани с чист въздух и приятни летни емоции. 

Ето и кои са местата, които задължително трябва да посетите уикенда:

1. Искърското дефиле

Уикендът предстои. Иска ви се да избягате от града, от летните жеги и да отидете сред природата. С други думи казано - да мръднете от София, но не много далеч, на около стотина километра.

Маршрутът по Искърското дефиле е с дължина около 100 км. еднопосочно. Той е изпълнен с най-разнообразни местенца - скални феномени, водопади, екопътеки, манастири, поляна за пикник, музеи, възрожденска история - на когото каквото му се прииска.

А ето и някои от забележителностите в този регион, които трудно биха могли да посетите за ден или два. Затова изберете тези, които най-много ви допаднат, като имате предвид времето за пътуване и за посещение - Кътински пирамиди, скален феномен Джуглата, Вазова екопътека,  водопада Скакля, Екопътека "Под камико", Лакатнишки скали, пещера Темната дупка, изворът Житолюб, паметник на Дядо Йоцо, манастир "Седемте престола" (Осеновлажки манастир),  Черепишки манастир "Успение Богородично", Черепишки скали, скален феномен Ритлите,  музей на Баба Илийца.


 

2. Витоша

Посрещнете изгрева или залеза на Витоша. Не всеки ден е July Morning, но за вас може и да бъде. Задвижването е лесно - с кола до хижа Алеко и след това няколко минути пеша до спиращи дъха гледки, който не се виждат всеки ден и на всяко място. Перфектно място за снимки, пикник или просто романтична почивка с половинката.

Витоша е магическа, стига да имаш усет за красотата.

 

3. Пещерата Проходна

Проходна е една от най-известните и леснодостъпни пещери в България. Намира се на 2км от с. Карлуково и на 112км от София. 

 Проходна е естествено осветена от огромните входове и от естествените отвори в тавана - "окна". Именно "окната" правят пещерата уникална. Разположени едно до друго, с еднаква бадемовидна форма, окната удивително приличат на огромни очи, които сякаш се взират в посетителите. Неслучайно местното население ги нарича "Очите на Господ", а понякога и "Очите на Дявола". Гледани под определен ъгъл, дори наподобяват лице, свело поглед надолу, а при влажно време от тях сякаш се стичат "сълзи". Изправен пред този природен феномен, човек остава удивен и леко развълнуван – невероятната симетрия и разположение на окната навява страхопочитание и чувство за мистерия. Пещерата е обявена за природна забележителност през 1962г. В нея са снимани няколко български и чуждестранни филми. Един от тях е "Време разделно" (1987г).

Там често се организират и скокове с бънджи. Кой знае? Може да се престрашиш!

 

4. Каньонът на водопадите

Екопътека Каньонът на водопадите в резерват Сосковчето, започва едва на 2-3 км от град Смолян и е маркирана като такава 2003-2004 г. с дължина 6 км, която в последствие, поради големия туристически интерес, е удължена на почти 10 км. Преминаването на пътеката през резервата дава възможност за наблюдаване на множество природни феномени и биологично разнообразие. Най-впечатляващи по нейната дължина са красивите водопади, на които и тя дължи своето име. Можете да се насладите на 46 от тях, ако изминете целия преход, като най-големия е водопад Орфей. По пътеката има места за отдих, а формата и е кръгова и се връщате откъдето сте тръгнали.

 

5. Стобските пирамиди

Стобските пирамиди са едни от най-популярните сред туристите скални пирамиди. Те се намират над село Стоб, в западния дял на Рила планина. Средната им височина е между 7 и 10 метра, някои отделни пирамиди достигат до 12 метра. Стобските пирамиди са с разнообразна форма, но повечето са конусовидни и завършват с каменна шапка, наподобявайки гъби.

През 1964 г. Стобските пирамиди са обявени за природна забележителност.