Кои са скритите ползи от носенето на маска?

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Още когато преди месеци направиха носенето на маски на закрити места отново задължително много хора възроптаха против това решение и определиха носенето им като безсмислено и глупаво. Със смисъл или без, носенето на маски е задължително и би ни предпазило малко или много от коронавируса.

Целта на този материал обаче е да разкрие онези скрити ползи от маските, за които може досега да не сме се сещали. Ето кои са те:

1. Пестим от грим

Маските скриват голяма част от лицето ни, която бидейки открита, ние често трябва да гримираме. Много често ни излизат пъпки или черни точки на брадичката или носа, а устните няма как да останат без червило. Е, през 2020-та определено си спестихме пари от закупуването на червила, фондьотени и всякакви гримове и нерви по избирането им. 

 

2. Маската придава стил

До 13-ти март 2020-та година (Денят на обявяването на извънредното положение) в аптеките и по магазините имаше единствено и само обикновени еднократни или многократни маски. След този ден определено маската стана новият моден артикул. По магазините се продават много и различни видове маски не само с интересни апликации, но и със забавни надписи. Днес имаме възможността дори да си изберем сами дизайна на маската онлайн. Сега жените вместо червило за всеки тоалет избират маска за него и изглеждат невероятно. Дори без да благодарят на д-р Енчев.


 

3. Предпазва ни от лоши миризми

Маските ни бяха така необходими през онези лета, в които в градския транспорт се качват потни тийнейджъри или възрастни хора, преяли с лук и чесън, а автобусът е препълнен... 

Няма как да отречете, че малко или много маската намалява тези неприятни миризми. 

 

4. Избягваш неприятните хора

Сега, когато всеки е с маска, се чудиш дали човекът ти се усмихва. Отместваш си погледа и се правиш, че не си го видял. Така е най-лесно и удобно.

 

5. Не се усмихваш, когато не ти се усмихва

Определено пестиш от усмивки, когато си с маска. Помните ли колко пъти сте се усмихвали по принуда на хора, които не са ви приятни. Е, когато си с маска, вече не е необхдимо.