Koи са 5-те най-популярни спорта в Света?

icon
Sofialive.bg

Спорта е здраве, няма две мнения по този въпрос. Но самата дума спорт е съдържателно на сериозен брой различен тип занимания, повечето, от които сериозно различаващи се от едно от друго. Като започнем от любимия на мнозина футбол, минем през набиращи скорост спортове, като ММА и стигнем до по-аристократични такива, като голфа, разнообразието от спортове е наистина забележително. Кои обаче са петте най-известни и харесвани спортове на планетата? Именно това ще разберте сега!

Футбол

Едва ли за някой е изненада, че краля на всички спортове е именно футбола или сокър (soccer), както американците го наричат, като се счита, че около 4 милярда души по света са почитатели на футбола. Корените му пък датират още от Древна Гърция и Древен Рим, докато модерното му превъплъщение, с което всички сме свикнали е редно в Англия. Това естествено не означава, че футбола не търпи изменения, като наскоро УЕФА намекна, че може да очакваме коренни промени в най-комерсиалния европейски клубен футболен турнир Шампионска Лога.

Крикет

И докато първото място на футбола в тази класация не е никаква изненада, същото не може да се каже за крикета. Този доста неизвестен спорт у нас е следен от приблизително 2.5 милярда души по света, като естествено е най-популярен във Великобритания. Началото на този спорт е именно в Англия през 16-ти век, докато два века по-късно, през 18-ти век, крикета става и национален спорт на острова. Освен в Англия обаче, крикета е изключително популярен и в бившите английски колонии, като Индия, Пакистан, Бангладеш, Шри Ланка и Австралия. Букмейкърът Bwin предлага най-високите коефициенти за крикет в цялата хазартна индустрия.

Хокей

На трето място по популярност се нарежда хокея и по-точно хокей на трева. Този спорт се радва на около 2 милярда последователи, които концентрирани най-вече в Европа, Африка, Азия и Австралия. Самата игра на хокей на трева е започнала някъде в Англия през 19-ти век, като в своята същност можете да се каже, че хокея се доближава до футбола. И както редица други спортове, има предостатъчно коефициенти за залагане включително и за хокей на лед.

Тенис

Тенис корт също е един изключително популярен спорт, като тениса има около 1 милярд почитатели по света. Счита, се че в Европа този спорт е тръгнал от Франция, като от там се е разпространил и в редица други държави, включително и България, откъде родом е нашия Григор Димитров. Говорейки за Гришо, няма как да не споменем спада му в началото на 2019-та и незавидното 29-то място в световната ранглиста при мъжете, на което той се намираше в средата на месец Март. И все пак, очавкаме и се надяваме на нови големи успехи за българина.

Волейбол

И на пето място по популярност намираме добре познатия ни волейбол с последователи наброяващи около 900 милиона души от цял свят. Самия спорт е измислен и създаден в щатите, някъде в края на 19-ти век, като волейбола всъщност е съчетания от няколко различни спорта - баскетбол, тенис, хандбал и бейзбол. В България естествено това е един от най-обичаните и харесвани спортове, като през годините сме имали възможността да се радваме и на не малко успехи на нашите волейболни национали.

 


Oт Редакторите