В центъра на София ще има площад „Вацлав Хавел“

icon
Sofialive.bg
Източник: Getty Images/Guliver

Площад „Вацлав Хавел“ ще има в центъра на София, стана ясно във вторник след като решението бе прието единодушно от Постоянната комисия по култура и образование към Столичния общински съвет (СОС).

Той ще бъде ситуиран на площадчето, където се събрат ул. Шипка, бул. „Евлоги и Христо Георгиев“ и ул. „Проф. Асен Златаров“.

Вносителят на предложението Трайчо Трайков, кмет на район „Средец“, посочва, че инициативата е на „Софийския дискусионен форум“. В мотивите се отбелязва, че личността на Хавел е символна за обединението на Източна и Западна Европа. „Чест е за България въпреки тоталитарния комунистически режим да е една от страните, където през 1988 г. се организира подписка за освобождаването на Хавел от затвора“, отбелязва Трайков.

Хавел (1936-2011) е президент на Чехословакия от 1989 г. до 1992 г. и на Чехия до 2003 г. Той активно лобира за приемането на България в Европейския съюз.

Единодушното решение на комисията по култура и образование за кръщаване на площад „Вацлав Хавел“ предстои да се гласува на сесия на Столичния общински съвет.