2021-ва година. Моля те, бъди по-добра

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

2020-та година отлетя изключително бързо. Сякаш годината беше следната: Януари, февруари, Първи локдаун, моренце, октомври, Втори локдаун...

Започна със страх от Трета световна война и приключи със страх от поредната корона вълна. Интересна година. Определено не беше онази, към която бихме искали да се връщаме отново и отново в спомените си, но е хубава да знаем, че винаги може да бъде по-зле, колкото и неоптимистично да звучи. Все пак оцеляхме!

Ето и няколко урока, на които ни научи тази корона година:

1. Да не си правим планове

Февруари месец коментирахме къде ще бъдем на море тази година, къде ще се съберем с приятели на следващия рожден ден, къде ще пием довечера, кога ще ходим на гости на приятелите ни в чужбина... Е, колко от тези планове се осъществиха? Получихме единствено "Никъде. Само вкъщи!"

2020-та година ни научи да живеем за момента, а не дни и месеци напред, да не правим планове, защото те много лесно могат да се отменят. Не от нас, а от обстоятелствата. Така че е хубаво да заменим "Какво ще правим другия месец?" с "Хайде да се видим довечера, ако сме здрави, пък ще решим какво ще правим".

 


2. Да оценяваме всеки един момент с близките си

Първият локдаун обрече много семейства на разделение, за да може да бъдат предпазени по-възрастните членове от заразяване. Много деца бяха далеч от бабите и дядовците си и спряха още повече да ги посещават. Знаете колко е тъжен фактът, че има много баби и дядовци, останали сами в малки населени места, живеещи с надеждата, че "Днес ще дойдат внучетата да ме видят". Карантината направи тази трагедия още по-задълбочена и тъжна.

 

3. Да се грижим повече за здравето си

Когато се появи коронавирусът в България, в социалните мрежи и не само се разпространи шегата "Добре, че е коронавирусът, за да се научиим да си мием ръцете". Е, в 21-ви век някои хора наистина преоткриха миенето. Смешно или трагично, не знам, но е факт. 

Коронавирусът направи хората по-предпазливи за собственото си здраве. Изкупиха се витамините от аптеките, възвърна се вярата в билките като лечение на всяка болест и се повиши процента на конспиративните теории. Е, по-здрави ли сме от преди?

 

4. Да преоткрием привлекателността на домашния уют

Няма как да отречем, че прекарвайки повече време у дома не само през първия, но и през втория локдаун, ние научихме един ценен урок - по-хубаво от вкъщи няма. Няма и да се намери. Дезинфекцирайки всяка частичка от дома си, ние го преоткрихме като собствена територия и място, което трудно може да ни бъде отнето, ако го пазим и обичаме, подобно на всяко нещо, което притежаваме. Сега учим, работим, купонясваме, храним се, пием кафе, събираме тен на балкона, правим всичко у дома. И това е повече от удивително.

Привлекателността на дома досега беше скрита от погледа ни до момента, в който не не беше залепено в лицето като мокър парцал. Тогава трябва да бъдеш повече от сляп, за да не го видиш и повече от глупав, за да не го оцениш.

 

5. Не е важно как си облечен

Във време, в което работим по гащи и джапанки без притеснение от загуба на уважение към себе си, в което маската придаде на лицето ни особен чар и успя да скрие гадните ни пъпки и лошо гримираното ни лице, в което не си бяхме купували дрехи и други глезотийки дълго време, осъзнахме, че не е толкова важно как изглеждаш, а какъв човек си. Какво като имаш чанта Версаче, като няма кой да я види. Човече, всички са вкъщи. Снимай се, за да я видят поне в социалните мрежи.

Явно добрината беше на мода през 2020-та, а ние спестихме от грим, фитнес, дрехи и куп други доставки... дано колелото не се завърти на обратно през 2021-ва!

 

Е, през 2020-та година се научихме да се обичаме, оценяваме, да бъдем добри едни към други, да живеем сега, а не за утре и да пазим здравето си. Дано не е "чудо за три дни", защото ще бъде жалко.