#София вкъщи - Актьорът Зафир Раджаб: Подготвям кандидат-студенти за НАТФИЗ и чета Селинджър

icon
Sofialive.bg
Източник: Зафир Раджаб

Коронавирусът прибра всички по домовете, защото изолацията е единственият начин да се справим с опасността. Животът между четири стени обаче може да бъде интересен, особено когато искаш да се отвлечеш от мрачните мисли. Затова от Sofia Live ще се опитаме да разкажем в поредицата #София вкъщи какво правят с времето си различни софийски персонажи.

Зафир Раджаб е една от младите надежди на Народния театър "Иван Вазов". Завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 2012 г. в класа на големия Стефан Данаилов. Дебютира през 2010 г. с ролята на Дюбоа в “Мизантроп" от Молиер. Зафир се е превъплъщавал в много успешни роли в редица театрални представления като спектаклите “Хамлет”, “Почивен ден”, “Жана”, “Ничия земя”, “Калигула”, “Среща в Санлис”, “Майстори”, Опит за летене”. През 2012 година печели годишната награда “НАЙ-НАЙ-НАЙ” на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” за най-добър актьор. 

Решихме да се свържем със Зафир, за да разберем по какъв начин излива цялата театрална енергия, която носи в себе си в тези затворени дни. Ето какво ни сподели той:

Какво правите, за да се предпазите от коронавируса - вас и близките ви?

Гледам да спазвам наложените мерки от оперативния щаб и СЗО. Mаски, ръкавици, социална изолация. Излизам да пазарувам при нужда. Общо взето, старая се да бъда отговорен и съвестен.

Как се промени отношението ви към заразата с времето - от първите дни, когато се разчуваше, до днес?

Няма особена промяна. Винаги съм гледал рационално на проблема, съзнавам опасността, но не я надценявам. Приел съм цялата тази ситуация като поредното историческо събитие. Имали сме много такива в далечното и близко минало. Някои от които, доста по- крайни. Но човеството е рефлективно и изобретателно, винаги е намирало начин и този път ще намери. Светът не започва с COVID-19 и няма да приключи с него, сигурен съм.


От какво се отказахте, за да спазвате изолацията?

Не от много неща. Единственото, което ми липсва адски много, е театърът, липсва ми сцената и контактът с публиката. Звучи леко сантиментално и сълзливо, но е така. Обичам професията си.

И обратното: какво открихте, че може да правите, когато прекарвате повече време вкъщи? Как минава един ваш ден?

Всъщност си падам домошар, така че не съм открил кой знае какво. Доста неща правя, денят за мен не е осем, нито дванайсет часа. Работя от вкъщи върху няколко проекта, единият от които - лично мой. Подготвям кандидат-студенти за НАТФИЗ. С моя приятел Башар Рахал продължаваме да водим театралната ни школа онлайн. Прекарвам повече време с моята любима - Лили. Гледам доста кино, онлайн гейминг, чета, тренирам . Почти не спя, защото не се изморявам физически. На моменти ставам раздразнителен за разни неща, но това е нормално, превид обстоятелствата.

Как се справяте с паниката? С какви мисли се въоръжавате срещу нея?

Паника? Слава Богу, при мен няма, а си падам хипохондрик (тежък). Гледам да не мисля за изолацията, избягвам всякакви мисли или разсъждения за вируса. Окупирам мисълта и времето си с работа и забавления. Това помага. Не гледам новини, ако нещо ме вълнува, се допитвам до Google и Facebook.

Любим плейлист и песни в тези затворени дни?

Всичко на Red Hot Chili Peppers. По цял ден, нон стоп.

Филми и книги, които бихте препоръчали?

О, има много, много, които бих препоръчал, но ще посоча няколко.

Филми:

Amadeus (1984) dir.Miloš Forman

Interstellar (2014) dir.Christopher Nolan

Cinema Paradiso (1988) dir.Giuseppe Tornatore

Melancholia (2011) dir.Lars von Trier

Taxi Driver (1976) dir.Martin Scorsese

Книги:

Спасителят в ръжта - Джеръм Дейвид Селинджър

Великият Гетсби - Франсис Скот Фицджералд

1984 - Джордж Оруел

Ако светът не беше лудница Дневник от годините на войната 1939-1945 - Астрид Линдгрен

Една и съща нощ - Христо Карастоянов

Какво бихте посъветвали всички други?

Съветите са ясни и не трябва да се раздават постоянно, заради риска от обратен ефект. Но все пак: да си останат вкъщи, да се пазят, да бъдат търпеливи, да спазват всички инструкции на оперативния щаб и да бъдат бдителни за агресивни и недемократични политически процеси. Ситуацията е добра почва за такива.

Кое е първото нещо, което ще направите след като карантината бъде отменена?

Ще отида в театъра.

 

Интервю на Илиана Симеонова