#София вкъщи - Вентрологът Димитър Иванов: Чета фентъзи, правя забавни клипове и слушам коледни песни

icon
Sofialive.bg
Източник: Димитър Иванов

Коронавирусът прибра всички по домовете, защото изолацията е единственият начин да се справим с опасността. Животът между четири стени обаче може да бъде интересен, особено когато искаш да се отвлечеш от мрачните мисли. Затова от Sofia Live ще се опитаме да разкажем в поредицата #София вкъщи какво правят с времето си различни софийски персонажи.

Вероятно познавате Димитър Иванов от кастинга за актьори в "Шоуто на Слави", което спечели благодарение на впечатляващото му представяне, където демонстрира зашеметяващите си вентрологически способности с куклата Бай Тъньо. Може и да го знаете от турнетата "Беше ми 100лично", които прави по цяла България. В последния ни разговор той сподели, че подготвя нови проекти, турнета и дори нови кукли. Решихме да се свържем с него и да разберем работи ли по тези идеи вкъщи или се отдава на почивка, филми и добра музика. Ето какво ни каза той:

Какво правите, за да се предпазите от коронавируса - вас и близките ви?

Основно си седим вкъщи, излизаме само в краен случай - за храна или лекарства. Пращаме само по един човек на пазар. Не е приятно да си седиш у дома, когато времето е хубаво навън, не приятно да си затворен с едни и същи хора, тези които са с деца също са изправени пред много трудности, защото децата подивяват, когато са затворени, НО трябва да стиснем зъби, за да може всичко да премине по-бързо. Родителите ми са лекари и според тях това е най-сигурната превенция. Хигиената също е от основно значение. Добра Хигиена + Изолация - това за мен е добра превантивна мярка. Изолация означава изолация - бирата пред блока с комшии не е изолация, разходката в парка също.

Как се промени отношението ви към заразата с времето - от първите дни, когато се разчуваше, до днес?


Спомням си за пръв път, като чух за вируса по телевизията, беше преди Коледа. Казах си: "Е, какво толкова? В Китай е, това е много далеч." Мислех, че ще отшуми много бързо. Уви, грешал съм. Постепенно, докато нещата ескалираха, продължавах да не вярвам, че ще се стигне до тук. Сегашните мерки и това, което се случва по целия свят ще отекне в историята. Света спря, това е факт. Какви ще са последствията, тепърва ще има да разбираме. Прочетох много неща, че не е опасен вирусът, че не са нужни такива драконови мерки, или пък че е много опасен и т.н. Иди разбери кое е вярно и кое не. Но извънредното положение е факт и мисля, че ще става все по-извънредно.

От какво се отказахте, за да спазвате изолацията?

От почти нищо. Аз по принцип работя от вкъщи, изолиран съм си, но ето, че през април готвихме турне из страната, което преместихме поради ситуацията за есента. Дано всичко е отминало до тогава. Нямам участия, повече съм онлайн и гледам да забавлявам хората така - това може би се промени. Обичах да се разхождам в гората, из парковете - това също за момента е преустановено. За да обощя, отказах се от турне, уастия, които толкова не зависят от мен, а лично аз се отказах от разходките, но надявам се е за добро.

И обратното: какво открихте, че може да правите, когато прекарвате повече време вкъщи? Как минава един ваш ден?

Имам някакво много странно усещане, че всичко е спряло, гледам често небето, самолетите намаляха, колите намаляха, някак все едно планетата си почива от нас. Имаш време за любимите хора, като цяло човек има много време. И най-накрая може да се посвети на нещата, за които винаги не е оставало.

Как се справяте с паниката? С какви мисли се въоръжавате срещу нея?

Ами не се е появила още. Действам и мисля рационално. Винаги първо гледаш фактите, подреждаш ги и тогава взимаш решенията. Паниката е процес , в който си прескочил рационалното. Ето например още преди първия случай на Covid-19 в България , аз и семейството ми предположихме на къде отиват нещата и се изолирахме на село. За щастие и двамата със съпругата ми можем да работим дистанционно - това в случая се оказа голям плюс.

Любим плейлист и песни в тези затворени дни?

Цялата ситуация, колкото и да е странно, много ми напомня на Коледа - цялото семейство сме вкъщи, хладилникът е пълен, навън има сняг, то даже на Коледа нямаше, така че ние решихме да празнуваме втора Коледа, и сме на коледна музикална вълна. Аз лично обожавам да слушам ирландска музика и иралндски фолк джаз, че ако се вдигне адреналина - няма къде да се изразходи.

Филми и книги, които бихте препоръчали?

Книги - задължително Тери Пратчет. Беше ми останала една не прочетена от неговите и още първия ден я изядох с кориците. Други книги... Хм, аз съм фен на фентъзито, общо взето натам се движа, например "Чиракът на магьосника" и поредицата, която следва на Реймънд Фийст. Това си е четиво за месец напред, а и повечето книги му се намират онлайн. А относно филмите, наскоро гледах сериала "Locke and Key", много ми хареса. Измислицата там е уникално яка, естествено пак е фентъзи с хорор елементи. Аз май съм наистина голям фен на фентъзито! (смее се)

Какво бихте посъветвали всички други?

Бих посъветвал всички да останат по домовете си, изолирани от другите, ако могат да си го позволят. Излизайте само за най-необходимото. А тези, които ходят на работа, да се пазят. Трябва да стиснем зъби, гадно е, тъпо е, светът се беше отворил, сега се затвори отново, но и това ще мине, а ние не бива да губим надежда, трябва да се въоръжим с търпение и да се готвим. Когато всичко заработи нормално, трябва да сме готови, защото тогава ще започне истинското изпитание. Всички ще се събудим в един нов свят, променен за добро или за лошо и много бързо ще трябва отново да се научим да живеем в него.

 

Интервю на Илиана Симеонова