#София вкъщи - Певецът Тино: Свиря, трупам идеи за песни и тренирам вкъщи

icon
Sofialive.bg
Източник: Тино

Коронавирусът прибра всички по домовете, защото изолацията е единственият начин да се справим с опасността. Животът между четири стени обаче може да бъде интересен, особено когато искаш да се отвлечеш от мрачните мисли. Затова от Sofia Live ще се опитаме да разкажем в поредицата #София вкъщи какво правят с времето си различни софийски и не само персонажи.

Кирил Хаджиев - Тино е певец, който разбира, че музиката е неговото призвание веднага щом завършва гимназиалното си образование. Сформира първата си и единствена група Soulmate#2, с която бързо нашумява в своя град и извън пределите му с помощта на десетки клубни и фестивални концерти. Той обаче придобива най-голяма популярност благодарение на успешното си участие в "Гласът на България", където впечатлява журито с басовия си глас и печели второ място. Не след дълго създава и първата си самостоятелна песен - "Искам още". Последната му песен се казва "Мисъл" и в нея насочва вниманието към темата за страховете, психичното здраве, грешките и живота като цяло.

Решихме да се свържем с Тино, за да разберем какво прави вкъщи по време на карантина и дали тя го е вдъхновила за нова песен. Ето какво ни сподели той:

Какво правите, за да се предпазите от коронавируса - вас и близките ви?

Не правя нищо повече от основните неща, които ни препоръчват специалистите. Нося своята маска на публични места, спазвам дистанция в магазините, мия ръцете си по-често и особено когато съм навън, веднага сменям дрехите си, когато се прибера и почиствам телефона си и като цяло гледам да не излизам излишно. Също така и много важно - не прекалявам с гледането на новини и пресилени медийни статистики! Знам, че стресът не влияе добре както на психиката, така и на тялото и имунната ни система.

Как се промени отношението ви към заразата с времето - от първите дни, когато се разчуваше, до днес?

За младите хора като мен случващото се може да им се струва като нещо особено страшно или обратното - доста досадно. За мен цялата ситуация е интересна и поучителна. В началото, когато чух за разпространението на нов вирус в Китай, не помислих до каква степен може да се разрастне всичко това. Сега за първи път в моя живот виждам света истински да се обединява около един общ проблем, а не просто да се говори за такъв. И това донякъде е доста вълнуващо - самото чувство за общност и единство!


От какво се отказахте, за да спазвате изолацията?

Искам или не, първо трябваше да забравя за публичните събития и концертите, които за мен са най-вълнуващата част и основна причина да бъда музикант.

И обратното: какво открихте, че може да правите, когато прекарвате повече време вкъщи?

Ходенето и правенето на концерти са голямо удоволствие, но са и доста социално натоварващи. За това обичам да ги редувам с дни на усамотяване и тишина. Отдавна исках да си наредя такива дни, а ето, че просто се наложи. Гледам откъм положителната страна и открих, че човек понякога просто трябва да си дава време - с или без карантина!

Как минава един ваш ден?

Сега далеч по-провлачено от обикновено, но с повече време за креативна мисъл. Ситуацията ни притиска да намираме нови начини и алтернативи за много неща, а време за мислене има. Постоянно трупам идеи и това е най-хубавото. Останалата част от времето посвещавам на реализиране на тези идеи и разбира се, на една понякога немалка доза шляене. Също така поддържам форма с доста сериозни домашни тренировки!

Как се справяте с паниката?

Нямам никаква паника и не ми се налага да се справям с такава! Препоръчвам всеки да опита какво е да не се паникьосва, въпреки целенасочено стряскащите новини и политически речи!

С какви мисли се въоръжавате срещу нея?

Както може би се предполага от последния ми отговор, не ми се налага да се въоръжавам срещу паниката. Или може би вече съм въоръжен - с това, че се старая да подхождам разумно и обективно, да разглеждам нещата от най-различни гледни точки, да се информирам реално за нещата и да не изпадам в крайности!

Любим плейлист и песни в тези затворени дни?

Сега, когато имаме повече време, бих препоръчал слушането на музика направо от концертни изпълнения. Изслушал съм най-много музика така! Интернет е пълен с DVD-та от концерти на всичките ви любими изпълнители. Така и ще сте сигурни кои ще са първите билети, които ще си вземете, когато всичко се нормализира! А отделно ще ви намигна, че ако искате музика за уют и релакс, си пуснете Galimatias! Аз на това наблягам тези дни.

Филми и книги, които бихте препоръчали?

За една такава дълготрайна изолация най-подходящи са поредиците! Аз например не бях гледал никакви филми от Джеймс Бонд и за нула време изгледах всички от филмите с Даниъл Крейг. Страхотни! Относно книгите - напоследък чета най-вече биографични такива. На нощното ми шкафче стои книгата на група Остава, която излезе съвсем скоро и силно я препоръчвам! Хем ще бъде и подкрепа за българската музика сега, когато най-много има нужда!

Какво бихте посъветвали всички други?

Всеки преминава през тази ситуация по различен начин и всеки е ощетен различно. Не съм в позицията да раздавам универсални съвети, но съм сигурен, че и това зло е за добро и от нас зависи да го превърнем в такова за себе си и околните!

Кое е първото нещо, което ще направите след като карантината бъде отменена?

Е как?! Скачаме в колата и правим турне! О, и веднага отивам да си видя морето!

 

Интервю на Илиана Симеонова