#София вкъщи - Актьорът Тeодор Елмазов: Заснемам клипове, свързани с карантината и уча текстове за бъдещи пиеси

icon
Sofialive.bg
Източник: Теодор Елмазов

Теодор Елмазов в телевизионното предаване "Музика,музика" по БНТ 2


Коронавирусът прибра всички по домовете, защото изолацията е единственият начин да се справим с опасността. Животът между четири стени обаче може да бъде интересен, особено когато искаш да се отвлечеш от мрачните мисли. Затова от Sofia Live ще се опитаме да разкажем в поредицата #София вкъщи какво правят с времето си различни софийски персонажи.

Тeодор Елмазов е един от ветераните в театралното изкуство и почти няма хитов спектакъл, който да мине без негово участие. От юли 2019-та година работи за Сатиричен театър "Алеко Константинов". Участва в множество пиеси в Народния театър, между които "Дон Кихот" и "Вълшебна нощ". Част е от състава на театъра от неговия 90-ти сезон. Решихме да се свържем с Елмазов, за да разберем по какъв начин освобождава цялата творческа енергия, която носи в себе си. Може би прави спектакли онлайн? Нека разберем от самия него:

Какво правите, за да се предпазите от коронавируса - вас и близките ви?

Превенция, както всички! Маска на открито, миене на ръцете веднага след прибиране и дистанция от околните в банката, магазина. Повечето сметки се опитвам да плащам през интернет, въобще съм намалил излизанията и контактите максимално!Подадох и вече платих дори данъците онлайн.


Как се промени отношението ви към заразата с времето - от първите дни, когато се разчуваше, до днес?

Първоначално бях стреснат от кадрите, които даваха телевизиите от Италия, Испания и Франция. Притеснителни бяха и брифингите на Щаба. Струва ми се, че малко прекалиха с отрицателната информация, защото някъде на третата седмица престанах да ги гледам и когато в новините се появяваха такива кадри, сменях канала. Това ме накара да търся отдушник през смешките и хумористичното отношение към пандемията, защото никак не ми се иска, когато тя отмине, да съм психясал!

От какво се отказахте, за да спазвате изолацията?

След всеки изминал ден от карантината си казвах, че така не може - ще затлъстея, ще оглупея, трябва да намеря някакъв смисъл от стоенето вкъщи и ето, че започнах да си намирам разнообразна работа!

И обратното: какво открихте, че може да правите, когато прекарвате повече време вкъщи? Как минава един ваш ден?

Ставам, веднага пия кафе, преглед на новините в социалните мрежи - предимно фейсбук, упражнения за физиката, закуска, писане, четене, ходене до магазина, готвене, снимки от терасата, клипчета на тема карантина, всички неща които съм правел и преди. 

Как се справяте с паниката? С какви мисли се въоръжавате срещу нея?

Държа се все едно всичко си е нормално. Е,  разбира се сцената и телевизията много ми липсват! Може би затова се появиха клипчетата, които поствам във фейсбук. Заснех няколко, вероятно са смешни, защото дори на мен ми е смешно, като ги гледам. Опитвам се чрез тях да проследя какво става с човек под карантина, изолиран от всичко. Зад всеки клип стои човек с различно обществено положение и характер. Да видим до края на този неприятен период колко ще се натрупат. Другото, което всекидневно ме разсейва, е писането. Йордан Георгиев от радио "Алма матер" предложи на всички, занимаващи се с театър, да му изпратят лични, съкровени истории, а той ще ги публикува в поредицата "Театър без маски". Първоначално си казах: "А, сега пък остава да започна да пиша", но след кратък размисъл се съгласих с него и започнах да описвам някои случки от тетралната ми практика. Имам много такива, някои са смешни, други тъжни. Имам богат опит. След първата ми хрумна още една, после още една и реших да опиша всички смешни преживявания, свързани с професионалната ми работа. Вече имам шест! Покани ме и Стоян Радев от Варненския театър, който пък е започнал да публикува видео с артисти под мотото "Театърът чете от вкъщи". Записах за тази инициатива един разказ на Данайл Хармс. Ето две много хубави идеи като антидот в кризата с Covid-19.

Снимка от спектакъла "Глобална комедия" в Сатиричния театър

 

Любим плейлист и песни в тези затворени дни?

Слушам предимно класическа музика и джаз. Софийска филхармония и Симфоничния оркестър на БНР излъчват стари концерти на запис, а джаз в нета има в изобилие! Харесвам Стар джаз, класика си е!

Филми и книги, които бихте препоръчали?

Филми не търся, защото съм абониран за HBO, а там непрекъснато дават както нови, така и стари. Преди дни излъчиха "Имало едно време в Холивуд" на Тарантино, където Брат Пит получи Оскар за ролята си на каскадьор.

С книгите не бих могъл да дам съвет, защото твърде профилирано е при мен, чета предимно пиеси. Сега имам повече време, а моментът е много удобен да се намерят хубави заглавия за бъдещата дейност.

Освен това от време на време прехвърлям от текстовете на пиесите, в които участвам, за да не залича наученото, а пък и две заглавия бяха пред премиера, когато обявиха извънредното положение! В Сатиричния театър, където съм от миналото лято,трябваше да извадим едно "Сатирично Кабаре", а в Търговище в драматичния театър бяхме пред премиера на "Животът, макар и кратък" на Станислав Стратиев, но да сме здрави, след свалянето на карантината ще ги представим на публиката!

Какво бихте посъветвали всички други? Кое е първото нещо, което ще направите след като карантината бъде отменена?

Когато този подтискащ период с вируса приключи, ще отприщя социалния живот, ще се срещам с приятели, ще посещавам концерти, заведения, ресторанти! Повече ще обръщам внимание на хората около мен, децата ми и така....Само здраве и пазете се!

 

Интервю на Илиана Симеонова