Може би трябва да започнете да ядете чушки по-често - променят тялото по интересен начин

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Може да изглежда, че добавянето на още един зеленчук към вашата диета няма да има голяма разлика - но наистина може - стига да се уверите, че го включвате в храната си всеки ден. Тъй като зеленчуците съдържат толкова много витамини и минерали, те могат да осигурят на тялото ви здравословни хранителни вещества и дори да предотвратят някои неприятни здравословни проблеми. Например чушките могат да поддържат кожата ви млада и тонизирана.

Ето за какво помага честата консумация на чушки:

1. Недостиг на желязо

Чушките са добър източник на желязо и също така са богати на витамин С, който помага за по-доброто му усвояване. Недостигът на желязо е една от най-честите причини за анемия. Хората, които го имат, може да се чувстват по-често уморени, слаби и недостиг на въздух. Ниските нива на желязо също са рисков фактор за синдрома на неспокойните крака. Така че яденето на чушки може да помогне за предотвратяване на тези проблеми, особено ако ги ядете с храни с високо съдържание на желязо, като месо или спанак.

2. Проблеми с очите

Чушките имат много витамин А и каротеноиди, по-специално лутеин и зеаксантин, които могат да ви помогнат да поддържате очите си здрави. Те могат да защитят ретината ви от оксидативно увреждане и дори да намалят риска от свързани с възрастта очни заболявания, катаракта и слепота.

3. Увредена кожа


Витамин С също играе важна роля в производството на колаген, който поддържа кожата ви млада и здрава. Ако не приемате достатъчно от него, има по-голям шанс да развиете суха и набръчкана кожа. Дефицитът на витамин С също може да доведе до лесно образуване на синини и раните ви може да отнемат повече време, за да заздравеят.

4. Сърдечни проблеми

Лизопенът е един от каротеноидите, които се съдържат в чушките. Този компонент може да помогне за подобряване на сърдечно-съдовото здраве и предотвратяване на инсулти. Той поддържа сърцето ви здраво, като помага за контролиране на кръвното ви налягане и регулиране на нивата на холестерола.

5. Видими вени

Капсаицинът е активен компонент, присъстващ в чушките. Има антиоксидантни, антимутагенни, антиканцерогенни и имуносупресивни свойства и може да помогне за предотвратяване на образуването на нови разширени вени, ако ядете чушки редовно.

6. Слаби кости

Една средна чушка съдържа 6% от препоръчителното количество манган. Този елемент, заедно с цинка и медта, е от съществено значение за здравето на костите. Освен това витамините C и K имат противовъзпалителни свойства и могат да помогнат за предотвратяване на остеопороза.

7. Проблеми с храносмилането

Чушките са добър източник на диетични фибри. Може да помогне за поддържане на здравето на червата и дори за предотвратяване на някои стомашно-чревни разстройства. Диетичните фибри, заедно с факта, че около 90% от чушките са вода, също могат да помогнат при загуба на тегло.

8. Слаба имунна система

100 грама чушки съдържат 17% от препоръчителното дневно количество витамин В6. Този витамин поддържа вашата имунна система и липсата на достатъчно от него може да попречи на тялото ви да произвежда достатъчно антитела, необходими за борба с инфекциите.