Корумпирани ченгета

icon
Sofialive.bg

Нещо подобно имахме и в слабичкия Праведно убийство (2008) на Джон Авнет, където се подвизаваше и другият корав приятел на Пачино - Де Ниро. Само че там до последно не се разбра кой всъщност е лошият, докато тук се знае почти от самото начало. Онзи безизразен нацепеняк Чанинг Тейтъм от Орелът играе младо и зелено ченге с ебаси перспективите, докато не става ясно, че като малък здравата е сгазил лука. И понеже покойният му баща бил примерен полицай, неговият партньор (Пачино) покрива случая, но години по-късно той изплува на повърхността като морска мина от Втората световна война. Всички в малкия участък отново се опитват да потулят работата, въпреки мощните усилия на местна журналистка, в ролята на която блести винаги безупречната Жулиет Бинош.

Интересното е, че за ролята на чичо Ал първоначално е мислен самият Де Ниро, което май нямаше да направи филма кой знае колко по-различен, защото така и така не казва нищо ново по темата. Режисьор пък е един сравнително неизвестен агент с добро минало - Дито Монтиел, който има само две продукции под шлифера си, последната от които е Уличен бой, отново с Чанинг Тейтъм. Добро, защото по принцип момчето е китарист, свирило е в няколко хардкор пънк банди и в саундтраците на три филма, единият от тях - нелошият Islander на Иън Маккръдън. Освен това Дито е и писател - в автобиографичната си книга A Guide to Recognizing Your Saints (по нея е сниман и едноименният му дебют) разказва смешни случки от началото на осемдесетарската пънк сцена в Ню Йорк плюс още няколко от краткото си бачкане като модел за Версаче.

с една дума
МИНА. Първите морски мини са изобретени от китайците още през XVI век и били най-обикновен дървен сандък, натъпкан с барут.