Отмъстителите 3D

icon
Sofialive.bg

Най-краткото ревю за Отмъстителите е следното: „Кърти. Буквално". В близо две трети от филма нещо се кърти - първо Тор се сбива с Айрънмен и покъртват една средноголяма борова гора заедно с прилежащите й скални масиви, а след това и Капитан Америка влиза в мелето, уж за да ги разтърве. В крайна сметка чукът на Тор се стоварва върху неразбиваемия му щит със звук, който би накарал камбаната на Биг Бен да се завре смутено в ъгъла и да мачка каскета си месеци наред. На по-късен етап в къртенето се включва с много любов и Хълк, а когато на сцената, по-точно в небето над Манхатън, се появява и армия, предвождана от гигантски метални червеи, положението става покъртително.

Историята не страда от излишно заплитане, дори може да се каже, че не страда от никакво заплитане. Някъде около петата минута вече имаме обособен антагонист - Локи, доведения брат на Тор (много яка роля на Том Хидълстън). Полубогът, прекарал години в изгнание (ама истинско, не като Овидий в Констанца, а на другия край на Вселената), е адски ядосан и иска да освободи човечеството от най-големия му страх - свободата. За целта открадва Тесеракта - източник на безкрайна енергия (еми, това е положението, даже и полубожествените гадове не отиват по-далеч от това да водят война за ресурси) - и го дава на някакви зли инзвънземни. Те не само затвърждават тренда напредналата технологично цивилизация да има по-лоши зъби от тази, която смята да завладее (справка - колонизирането на Африка), ами си поставят и амбициозната задача да превземат цялата галактика.

Робърт Дауни отново е велик, Марк Руфало - също, Крис Хемсуърт и Марк Ивънс са с ей такива мускули, Скарлет Йохансен (в ролята на Черната вдовица) е като пружина, а Самюел Джаксън си е Самюел Джаксън. Лафчетата се сипят на парцали през цялото време, но най-любимото ни идва от ветерана Хари Дийн Стантън при едноминутното му появяване, ама ще те оставим да си го чуеш на място.

с една дума
БИГ БЕН. Лондонската забележителност е най-големият часовник с четири циферблата в света и първоначално е кръстен Виктория (на английската кралица), но местните веднага му лепват прякора "Големият Бен", с който е известен и до днес.

Текст Веселин Трандов

Ресторант