Обсебване

icon
Sofialive.bg

Стандартен хорър, който се рекламира с подозрителното „по истинска история" и името на Сам Рейми на плаката. Всъщност някогашният маестро на ужасите, минал в мейнстрийма със Спайдърмен, е само един от двайсетината продуценти. Режисьор на 90-минутната страшилка е датчанинът Оле Борнедал, който в хладносиви краски ни разказва историята за древна кутия с надписи на иврит и невинно американско момиченце, попаднало в неин плен.

Първата част на неясни заплахи, гарнирани с няколко спецефекта, е по-добрата. Във финалната фаза филмът отива към евтина еврейска версия на Екзорсистът, в която стари бруклински равини се поглаждат стреснато по брадите, а реге звездата Матисяху слага кипата и идва да избави малката от злия семитски демон.

с една дума
EКЗОРСИЗЪМ. Изгонване на духове практикуват както католиците, така и хиндуисти, мюсюлмани и евреи. Според най-популярната хипотеза, цялата работа тръгва от съприкосновението на някои зороастрийски практики и вярвания с ранния юдеизъм и християнството. Последователите на Заратустра обаче предпочитали по-скоро да унищожат нещастника, преминал на тъмната страна, отколкото да пропъдят демона от него.

Текст Анита Димитрова